ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ І ПРОДУКТИВНІСТЬ ФІРМИ: НЕЛІНІЙНІ ДОКАЗИ З В'ЄТНАМУ - Гієу, Фам; Ванг, Данг Куанг; Чу, Куйен Нгуен (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні автори вивчають нелінійну залежність між управлінням оборотним капіталом, що вимірюється циклом конвертації грошових коштів, і ефективністю фірми, яку оцінюють за допомогою рентабельності капіталу та рентабельності активів. Використано набір даних, що містить 8 343 спостереження в'єтнамських компаній, зареєстрованих на біржі, протягом 2008–2024 років. Поєднуючи традиційні регресійні моделі з методами машинного навчання, включаючи Random Forest і Support Vector Regression, аналіз спрямований на фіксацію складних фінансових моделей. Результати вказують на те, що вплив циклу конвертації готівки на продуктивність відбувається за нелінійною траєкторією, визначаючи оптимальну довжину циклу, яка максимізує прибутковість при забезпеченні ліквідності. Ця оптимальна довжина циклу значно варіюється в різних розмірах фірм і галузях. Цікаво, що малі фірми, як правило, виграють від коротших циклів, щоб мінімізувати витрати на фінансування, водночас більші фірми використовують довші цикли для отримання операційної гнучкості. Крім того, динаміка в конкретному секторі відіграє важливу роль у впливі на результати між обробною промисловістю та сферою послуг. Отримані результати виявляють значні нелінійні ефекти, коли відхилення від оптимального циклу негативно впливають на продуктивність. Це дає менеджерам стратегічний інструмент для налаштування політики оборотного капіталу на нестабільному ринку В'єтнаму. Це дослідження додає цінні емпіричні дані, підтверджуючи теорію компромісу в контексті ринків, що розвиваються, ставлячи під сумнів лінійні припущення, поширені в попередніх дослідженнях. Робота встановлює новаторську фінансову структуру, яка пропонує в'єтнамським компаніям специфічні стратегії для підвищення прибутковості та стійкості, ілюструючи, що оптимізоване управління оборотним капіталом може сприяти сталому зростанню в економіці, яка швидко змінюється. Великий набір даних дослідження та передові аналітичні методи підкреслюють його надійність, даючи уявлення про управління компромісами між ліквідністю та прибутковістю. Ці результати мають ширші наслідки для управління оборотним капіталом у країнах, що розвиваються, де економічна нестабільність вимагає розробки індивідуальних фінансових стратегій. Ця робота сприяє розвиткові науки з фінансового менеджменту та слугує ресурсом для політиків, які прагнуть сприяти економічній стабільності.