МІСЦЕ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА - Сторожук, Оксана; Мельник, Володимир; Синюк, Оксана; Нагірна, Оксана; Халіна, Олена; Колядко, Богдан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті розглянуті місце та роль фінансових інструментів у системі управління інтелектуальним капіталом на сучасному промисловому підприємстві в умовах трансформаційної економіки України. За мету взято спробу оцінити вплив фінансових інструментів на систему ухвалення управлінських рішень щодо розвитку інтелектуального капіталу на прикладі сучасних промислових підприємств України, а також виявити найбільш ефективні з них у контексті підтримки знаннєвої складової економіки. На основі теоретичних засад і аналізу емпіричних даних проведено повноцінне багатофакторне кореляційно-регресійне дослідження. У рамках дослідження було сформовано систему залежних змінних, що репрезентують ключові аспекти інтелектуального капіталу підприємства: витрати на R&D, кількість упроваджених інновацій, рівень автоматизації, кількість працівників із вищою освітою та інвестиції в навчання персоналу. Результати аналізу засвідчили, що найбільший позитивний вплив на інтелектуальний капітал чинять податкові пільги, державна підтримка та прямі іноземні інвестиції. Натомість банківське кредитування та лізинг мають менш виражений або непрямий ефект.