МОДЕЛЬ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТУ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Шевченко, Сергій; Оліховська, Марта; Винничук, Роксолана; Бардадим, Марія; Дарміць, Ростислав; Чепець, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є підвищення рівня кадрової безпеки підприємства шляхом інтеграції моделей тайм-менеджменту, адаптованих до умов сучасних викликів та воєнного стану. У межах роботи використано методологію системного аналізу, що дозволило комплексно розглянути проблему та сформувати багаторівневу модель управління робочим часом. За результатами дослідження визначено ключові зовнішні і внутрішні фактори (політичні, економічні, соціальні, технологічні), які впливають на кадрову безпеку в умовах кризи. Доведено, що ефективний тайм-менеджмент дозволяє знизити рівень стресу персоналу і ризик втрати ключових працівників, тим самим зміцнюючи кадрову безпеку підприємства; встановлено взаємозв’язок між впровадженням ієрархічної системи пріоритетів у розподілі завдань і підвищенням стійкості підприємства до зовнішніх потрясінь (зокрема воєнних); охарактеризовано особливості застосування моделей тайм-менеджменту в умовах воєнного стану (гнучкість графіків, резервування часу на критичні функції, забезпечення комунікації та підтримки працівників). Визначено, що запропонована модель дозволяє своєчасно оцінювати ефективність поточної системи тайм-менеджменту та виявити зміни протягом певного періоду часу.