ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА PR-КОМУНІКАЦІЙ - Бліхар, Марія; Лук'янова, Галина; Скочиляс-Павлів, Ольга; Повалена, Мар'яна; Вінічук, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою статті є дослідження особливостей та проблем економіко-правового регулювання процесів забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств в Україні в умовах викликів і небезпек сучасності та виявлення впливу на неї корпоративної соціальної відповідальності бізнесу та PR-комунікацій. Результати проведених досліджень дають підстави стверджувати, що в Україні присутні значні проблеми забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств, які істотно поглибилися викликами і небезпеками війни російської федерації проти України. Встановлено, що рівень соціально-економічної безпеки підприємств знижується внаслідок масштабних руйнувань та неможливості здійснювати фінансово-господарську діяльність на територіях, де ведуться активні бойові дії й у прифронтовій зоні, через значний дефіцит трудових ресурсів і висококваліфікованих працівників, у зв’язку із посиленням податкового навантаження на суб’єктів господарювання, а також через складнощі забезпечення соціальної захищеності працівників й належних умов праці. Виявлено відсутність належного економіко-правового регулювання проблем забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств та систематизованого нормативно-правового механізму її зміцнення в умовах посилення впливу чинників війни. Доведено необхідність формування ефективного механізму забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств в Україні, одними із важливих інструментів реалізації якого повинна стати корпоративна соціальна відповідальність бізнесу та PR-комунікації. Запропоновано основні стратегічні напрямки забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств в Україні в умовах викликів і небезпек сучасності та інтенсифікації процесів запровадження корпоративної соціальної відповідальності бізнесу та PR-комунікацій, реалізація яких доцільною виявляється у таких сферах як: (1) захист навколишнього середовища; (2) збалансування вітчизняного ринку праці та врегулювання проблем зайнятості; (3) розвиток трудових відносин.