МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ БІЗНЕСУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РИНКОВИХ ЗМІН - Крамаренко, Ірина; Іртищева , Інна; Бойко, Євгенія; Гришина, Наталія; Іщенко , Олена; Гарагуля, Артур (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є процес формування моделі управління економічною безпекою сільськогосподарського бізнесу в умовах ринкових змін з урахуванням прогнозування й моделювання розвитку кожного цільового ринку для підприємства. Запропоновано застосування економіко-математичних моделей у контексті управління економічною безпекою сільськогосподарського бізнесу, що дозволяє не лише аналізувати й прогнозувати різноманітні економічні процеси, а й формувати обґрунтовану стратегію дій із мінімізації потенційних ризиків і використання існуючих можливостей. Доведено, що використання економіко-математичних моделей сприяє об’єктивізації процесу ухвалення рішень, забезпечуючи їх високу надійність та ефективність. Запропоновано математичний апарат прогнозування й моделювання розвитку кожного цільового ринку підприємства, що враховує оцінку впливу ключових чинників на економічну безпеку на кожному з цільових ринків сільськогосподарського підприємства та впливу кожного ринку на стан економічної безпеки підприємства й розроблення відповідних тактичних заходів. Для оцінки стану основних для підприємства і можливих заходів для адаптації в царині економічної безпеки 2025 року використано пропоновані методичні підходи оцінки тенденцій на цільових ринках. Здійснено розрахунок коефіцієнтів зростання фінансового ринку, ринку збуту, ринку праці та енергетичного ринку для підприємства ТОВ «Семенівський агросервіс». Аналізуючи стан і тенденції фінансового ринку, можна відзначити, що 2022 року тенденції погіршилися порівняно з 2020 роком, однак протягом 2023-2024 років усі показники поступово відновили тенденцію до зростання. У процесі аналізу визначено, що разом ці чинники призвели до від’ємного зростання коефіцієнта фінансового ринку. Визначено, що ТОВ «Семенівський агросервіс» значну частину продукції експортує за кордон, відповідно, девальвацію національної валюти не може розглядати однозначно як негативний чинник. Запропоновані методичні підходи при їх адаптації до умов конкретного підприємства можуть слугувати своєрідними сигналами для перегляду планових показників, стратегії й тактики в царині фінансово-економічної безпеки.