ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО БЛАГОПОЛУЧТЯ ЕТНІЧНИХ МЕНШИН У ПОЛІЕТНІЧНОМУ РЕГІОНІ - Бачо, Роберт; Пойда-Носик, Ніна; Кудак, Кристина; Лоскоріх, Габріелла; Потокі, Габор; Ганусич, Вероніка (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті досліджено домогосподарства етнічних меншин Закарпатської області, зокрема рівень їхнього фінансового добробуту. У центрі уваги – українська, угорська, румунська, словацька, ромська та російська етнічні групи. Мета дослідження – визначити нерівності та спільні ознаки фінансового добробуту етнічних меншин поліетнічного регіону. Основні результати дослідження підтверджують, що в структурі доходів аналізованих домогосподарств найбільшою є частка заробітної плати – 66,94%. У загальній структурі витрат частка споживчих витрат є найвищою, зокрема серед словаків, українців, ромів та угорців. Досить низькою є частка заощаджень, на що вказало 23,92% респондентів. Серед аналізованих етнічних меншин найвищим рівнем фінансового добробуту характеризується румунська етнічна група – частка респондентів, які живуть за межею відносної бідності, є найнижчою (13,63%); частка румунів, які вважають себе бідними, становить 0%. Майже половина респондентів оцінили свій рівень доходів як дуже низький, зокрема роми та росіяни, і лише 4,23% респондентів високо оцінюють задоволення рівнем доходів (переважно румуни, українці та угорці). Головні висновки дослідження демонструють наявність спільних ознак у рівні фінансового добробуту проаналізованих етнічних меншин, винятком є роми, які, на відміну від інших, є найбільш соціально вразливою етнічною групою з понад 85% депривованого населення. За результатами соціологічного опитування, румунська етнічна група характеризується найвищим рівнем фінансового добробуту. Такий розподіл частково залежить від специфіки функціонування регіонального ринку праці та дає підставу зробити припущення, що диспропорції в рівні фінансового добробуту різних етнічних груп пов’язані з їхніми історичними трудовими традиціями, гендерною нерівністю та сімейними ролями, рівнем освіти, підприємницьким потенціалом, схильністю до міграції тощо.