ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У КОНТЕКСТІ НОВОЇ ПАРАДИГМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Рудаченко, Ольга; Кондратенко, Наталія; Троян, Владислава; Величко, Володимир; В’яткін, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Об'єктом дослідження є територіальні громади (ТГ) України, які відіграють ключову роль у процесі децентралізації влади, зміцненні місцевого самоврядування та підвищенні якості життя населення, що робить їх пріоритетними для інвестування. Особливу увагу привертають громади, розташовані на територіях, де тривають воєнні (бойові) дії, або які перебувають в умовах тимчасової окупації, оточення чи блокади. Метою дослідження є розробка теоретико-методологічних засад інформаційно-аналітичного забезпечення потенціалу територіальних громад, які дадуть змогу визначити основні напрями ефективного використання цього потенціалу для забезпечення соціально-економічного розвитку й громад, і регіону в цілому. Обґрунтовано, що нова парадигма соціально-економічного розвитку регіонів передбачає використання різноманітних ресурсів для економічного відтворення, скорочення розривів між містами та селами, активну участь в управлінні інноваційними процесами, усунення диспропорцій між регіонами, реалізацію політики децентралізації, а також забезпечення соціальної рівності та доступу до основних соціальних послуг. У результаті дослідження сформовано концептуальний підхід до інформаційно-аналітичного забезпечення потенціалу територіальних громад. У роботі також запропоновано алгоритм побудови інтегральних показників соціально-економічного потенціалу територіальних громад. Аналіз сформованих інтегральних показників показав негативну зміну та щорічне зниження соціально-економічного потенціалу досліджуваних громад. Значення цих показників практично в усіх досліджуваних територіальних громадах значно відстають від верхнього порогового рівня 1, який є орієнтиром у запропонованих моделях. Отримані результати дослідження можуть стати підґрунтям для формування стратегій розвитку громад, спрямованих на підвищення їхнього потенціалу, підвищення життєздатності та забезпечення стабільності в умовах війни та післявоєнного часу.