ВПЛИВ ВІЙНИ ТА ГЕОПОЛІТИЧНИХ ФАКТОРІВ НА ЗОВНІШНЮ ТОРГІВЛЮ - Пахолюк, Олена; Дзюбинський , Андрій; Передрій, Оксана; Шегинський, Олег; Речун, Оксана; Шегинський, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У контексті сучасних геополітичних трансформацій, зумовлених війною в Україні, світова торгівля зазнає значних змін, що підкреслюють необхідність аналізу нової геоекономічної реальності. Війна в Україні стала каталізатором перебудови глобальних торговельних ланцюгів, посиливши деглобалізаційні процеси, які формують сталу перевагу політичної лояльності над економічною ефективністю. Метою дослідження є аналіз впливу війни в Україні та геополітичних факторів на динаміку світової зовнішньої торгівлі протягом 2016–2024 років з акцентом на структурні зміни в торговельних потоках України. Дослідження застосовує економетричну модель панельної регресії для оцінки товарообігу, експорту, імпорту та їх відсоткових змін, ураховуючи ціни на сировину, макроекономічні умови, обмінний курс і часові ефекти. Економетрична модель виявила, що зростання цін на сировину, спричинене війною, значно підвищило товарообіг сировинних груп, зокрема мінеральних продуктів. Девальвація гривні стимулювала експорт, водночас зростання світового ВВП мало слабший ефект. Паливно-енергетичні товари показали низьке зростання через імпортні обмеження. Модель підтвердила високу пояснювальну здатність (R² > 0,8) для товарообігу та підкреслила вразливість торгівлі до геополітичних шоків, що стримують відновлення 2024 року. Подальші дослідження мають зосередитися на аналізі довгострокових ефектів війни та санкцій, включенні деталізованих даних про логістичні обмеження й санкційний тиск, а також на оцінці впливу торговельних угод із ЄС на український експорт. Розширення моделі для аналізу торгівлі послугами та регіональних блоків сприятиме розробці стратегій адаптації до нової геополітичної реальності.