ВПЛИВ ХАРАКТЕРИСТИК АУДИТОРСЬКОГО КОМІТЕТУ НА ЕКОЛОГІЧНІ, СОЦІАЛЬНІ, УПРАВЛІНСЬКІ ПОКАЗНИКИ (ESG): ДАНІ ASEAN - Нурхандика, Аріф; Маналу, Вігорі Глоріман; Рахімі, Файшал (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні автори вивчають вплив характеристик аудиторського комітету на екологічну, соціальну та управлінську діяльність (ESG). Це дослідження зосереджене на п՚яти країнах Південно-Східної Азії, або АСЕАН-5 (Індонезія, Малайзія, Філіппіни, Сінгапур і Таїланд), на 2018-2023 роки до, під час і після пандемії COVID-19. Дані були зібрані за допомогою потоку даних Refinitiv Eikon, а потім для відбору для цього дослідження був використаний цілеспрямований метод вибірки. Було відібрано 139 компаній у вибірці, або 834 дані за 2018-2023 роки. Дані були проаналізовані за допомогою методів регресії панельних даних за допомогою програмного забезпечення STATA 17. Це дослідження показало, що незалежність аудиторського комітету має значний позитивний вплив на ESG, припускаючи, що незалежний нагляд підвищує прихильність фірми до сталих та етичних практик. Ці результати свідчать про те, що хоча незалежність відіграє критично важливу роль у досягненні результатів ESG, технічна експертиза й тривалість роботи членів аудиторського комітету можуть не бути достатніми показниками ефективного нагляду за ESG у контексті АСЕАН-5. Наслідки цих висновків подвійні. По-перше, вони підкреслюють важливість для компаній і регулюючих органів у Південно-Східній Азії зміцнення механізмів управління, надаючи пріоритет незалежності аудиторських комітетів як ключовому чинникові нефінансових результатів. По-друге, автори виступають за розробку нормативно-правової бази, яка приділяє особливу увагу аудитові нефінансової інформації, зокрема показників ESG, для зміцнення довіри інвесторів і сталих інвестиційних практик. По мірі того, як проблеми ESG набувають важливого значення в усьому світі, вдосконалення структури аудиторських комітетів може виявитися важливим для узгодження корпоративного управління з цілями сталого розвитку на ринках, що розвиваються.