ЧУТЛИВІСТЬ СЕКТОРІВ ДО ШОКІВ ЦІН НА НАФТУ Й СТРУКТУРНИХ ЗМІН ПІД ЧАС COVID-19: ДАНІ ІРАКСЬКОЇ ФОНДОВОЇ БІРЖІ - Хасан, Мохаммед Фаез; Аль-Дахан, Нур Сабах Хамід; Абдуламір, Хусейн Хаді; Кадем, Хайдер Йоніс (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження розглядає реакцію прибутковості секторальних акцій на Іракській фондовій біржі (ISX) на шоки цін на нафту, зосереджуючись на періоді пандемії COVID-19. Іракська економіка все ще дуже залежить від експорту нафти, що робить її фінансові ринки вразливими до світових цін на нафту. Це дослідження розглядає характер та ступінь вразливості на іракських фінансових ринках, використовуючи комбінацію методів, включаючи методологію дослідження подій, панельну регресію з фіксованими ефектами, моделювання волатильності GARCH (1,1), а також тести структурного розриву та причинно-наслідкового зв'язку Грейнджера. Дані включають щоденну прибутковість акцій із семи секторів ISX разом із цінами на Brent та WTI у період з 2014 по 2023 рік. Дослідження зосереджено на трьох ключових подіях, пов'язаних з нафтою, а саме: обвал цін на нафту з середини березня по квітень 2020 року, пандемію COVID-19 разом із її роллю як систематичного ринкового шоку та відновлення цін після пандемії. Аналіз виявляє особливо неоднорідні реакції секторів на нафтові шоки. Банківський, промисловий та інвестиційний сектори демонструють сильну та статистично значущу чутливість до змін цін на нафту, особливо під час пандемії. Навпаки, страховий та сфери послуг поводилися відносно стабільніше, що свідчить про захисний ринок. Результати дослідження подій демонструють короткочасну надмірну реакцію з подальшою корекцією для деяких секторів. Результати панельної регресії продемонстрували, що протягом періоду COVID-19 спостерігалося послаблення зв'язку між нафтою та прибутковістю, що вказує на зміну сил, що впливають на зв'язок між нафтою та акціями. Результати GARCH також підтверджують існування стійкої кластеризації волатильності в секторах, чутливих до нафти, тоді як тести на структурний прорив виявляють критичні зміни режиму під час пандемії. Дослідження надає корисну інформацію для інвесторів, регуляторів та політиків країн-експортерів нафти. Воно підкреслює необхідність більш секторально орієнтованої портфельної тактики, більш комплексних систем фінансового нагляду та включення ризику нафтового ринку до загальної політики фінансової стабільності країни.