СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Шарко, Віталій; Замкова, Наталія; Кривещенко, Вікторія; Андрусенко, Надія; Ковтун, Едуард; Савіцький, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Одним із провідних напрямів економічних досліджень є аналіз основних закономірностей інноваційного розвитку підприємства. Велика кількість учених займалася змістовим обґрунтуванням необхідності застосування стратегічного підходу до планування інноваційного розвитку підприємства. Мінливі трансформаційні умови господарювання, у яких функціонують машинобудівні підприємства України, висувають на перший план пошук та обґрунтування пріоритетних напрямів розвитку, які спроможні були б забезпечити реалізацію й адаптацію цілей розвитку підприємств до зовнішнього та внутрішнього середовища, а також галузевих особливостей їхнього функціонування. У роботі виконано аналіз реальних показників діяльності промислових підприємств і доведена необхідність використання в стратегії інноваційного розвитку підприємств показників та їхніх індикативних характеристик. Здійснено аналіз та узагальнення критеріїв вибору конкурентної стратегії інноваційного розвитку й аналіз методів виконання багатокритеріальних завдань у стратегічному інноваційному розвитку за перевагами та недоліками. Запропоновано ієрархічні структури для ухвалення рішень стосовно вибору конкурентної стратегії інноваційного розвитку за результатами й витратами. Розроблено систему факторних оцінок рівня інноваційного розвитку підприємств, яка ґрунтується на визначенні показників використання ресурсів для інноваційної діяльності підприємства, показників інноваційності продукції та показників інноваційної ефективності. Запропоновано модель розрахунку інтегрального показника й шкалу оцінювання інноваційного розвитку машинобудівного підприємства, яка визначається на основі певної кількості складових інноваційного розвитку та їхньої ваги. Предмет дослідження охоплює теоретичні та практичні аспекти інноваційного розвитку українських підприємств машинобудування.