ОЦІНЮВАННЯ ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА В СИСТЕМІ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Лаптєв, Михайло; Лаптєв, Сергій; Захаров, Олександр; Пазєєва, Ганна; Тимошенко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Сьогодні, у зв'язку з глибокими економічними трансформаціями, структурними зрушеннями та високою волатильністю макросередовища, існує об'єктивна потреба в упровадженні ефективних інструментів антикризового аналізу, які дозволяють не лише оцінювати ризики банкрутства, а й своєчасно виявляти загрози фінансовій безпеці. У статті представлено результати логістичного моделювання ймовірності банкрутства машинобудівних підприємств України на основі сукупності фінансових та управлінських показників у період після повномасштабного збройного вторгнення в Україну (2022–2024 рр.). Основним завданням було провести моделювання на прикладі п'яти підприємств на основі даних за 2022–2024 роки; проаналізувати отримані результати, інтерпретувати коефіцієнти logit-моделі та визначити основні детермінанти ймовірності банкрутства; запропонувати напрями для вдосконалення. У статті обґрунтовано доцільність включення до моделі й кількісних показників (коефіцієнт ліквідності, рентабельність активів, рівень заборгованості), і якісних характеристик (наявність антикризової системи управління, реалізація антикризових заходів, факт виникнення кризової ситуації). Побудована модель дозволила оцінити ймовірність настання кризових подій на п'яти машинобудівних підприємствах і сформувати для кожного з них індивідуальний сценарій реагування керівництва в системі фінансової безпеки. Отримані результати мають практичне значення для підвищення рівня фінансової безпеки, посилення гнучкості управління та впровадження системи раннього сповіщення в умовах економічної нестабільності.