ЕКОНОМІКО-ФІНАНСОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ЛОГІСТИЧНОГО ПРОВАЙДЕРА ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В УКРАЇНІ - Перевозова, Ірина; Земляков, Ігор; Неміш, Юлія; Кулик, Тетяна; Шайбан, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є економіко-фінансове обґрунтування вибору оптимального логістичного провайдера для агропромислових підприємств України після початку повномасштабного збройного вторгнення. У статті представлено результати аналітичного економіко-фінансового моделювання вибору логістичного провайдера для агропромислових підприємств України, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність у напрямку Республіки Польща. На основі інтерв’ю з керівництвом підприємств та аналізу реальних економіко-фінансових показників за 2022–2024 роки було застосовано метод зваженої суми балів (WSM) для ранжування трьох логістичних провайдерів. Здійснено економіко-фінансове обґрунтування вибору й самих критеріїв оцінювання, зокрема: рентабельності активів, ліквідності, кількості вантажного транспорту, чистої маржі, автономності фінансування та обсягу доходу. На основі результатів модельного аналізу здійснено обґрунтований розподіл провайдерів відповідно до потреб трьох аграрних підприємств. Запропонована методика дозволяє формалізувати процедуру ухвалення рішень у галузі логістичного аутсорсингу, знизити ризики та підвищити ефективність логістичної політики в агросекторі України. Перспективним та одночасно доцільним напрямом подальших дослідження є застосування методів нечіткої логіки або багатокритеріального аналізу (MCDA) для врахування суб’єктивних оцінок управлінців і логістичних ризиків в умовах воєнного стану.