КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ОСВІТНІХ ІННОВАТОРІВ У СТРАТЕГІЇ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ДИДЖИТАЛ-МАРКЕТИНГУ - Барна, Марта; Білик, Олександр; Лепейко, Тетяна; Шіковець, Катерина; Лемещенко, Наталiя; Поповиченко, Ганна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті досліджена роль корпоративної соціальної відповідальності як невід’ємного елемента стратегій фінансового менеджменту та диджитал-маркетингу освітніх інноваторів закладів вищої освіти України. Для оцінювання ефективності впровадження аспектів корпоративної соціальної відповідальності застосовано комплексну методологію, що включає системний аналіз, детальний фінансово-економічний аналіз, математичну статистику, моделі рядів динаміки та економіко-математичне моделювання на основі мультиплікатора-акселератора П. Самуельсона–Д. Хікса. Із використанням даних показників бюджетних асигнувань, доходів і витрат провідних університетів України за 2020–2024 рр. встановлено стабільність фінансових потоків і поступове зростання частки позабюджетних джерел. Дослідження мультиплікатора-акселератора дозволило кількісно оцінити мультиплікативний вплив інвестицій в освіту на ВВП та обґрунтувати необхідність підвищення інвестиційної активності закладів вищої освіти. У контексті диджитал-маркетингу акцент зроблено на інструментах онлайн-комунікації, відкритості інформаційних ресурсів, активності університетів у цифровому просторі, що сприяє формуванню позитивного іміджу, залученню абітурієнтів і стейкхолдерів, а також підвищує довіру до системи вищої освіти. Висновки дослідження підкреслюють, що корпоративна соціальна відповідальність у поєднанні з сучасними підходами фінансового менеджменту й цифровим маркетингом стає суттєвим фактором довгострокового розвитку вищої освіти. Виявлено, що університети, які розвивають ендаумент-фонди, фандрейзинг і прозорі цифрові канали, здатні ефективніше реагувати на зовнішні виклики, забезпечувати якість освітніх послуг, підтримувати академічні стандарти й сприяти економічному зростанню. Отже, автори пропонують практичні рекомендації щодо середньо- та довгострокового вдосконалення фінансових стратегій університетів, що поєднують корпоративну соціальну відповідальність, інвестиційний розвиток та інноваційний маркетинг для забезпечення стійкості освіти в умовах цифрової економіки.