ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ ТЕНДЕНЦІЇ РИНКУ РІДКІСНОЗЕМЕЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У СВІТЛІ ГЛОБАЛЬНОГО ЛІДЕРСТВА - Борзенко, Олена; Панфілова, Тамара; Хаустов, Володимир; Куриляк, Віталіна; Максимова, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні розкрито сучасні фінансово-економічні тенденції розвитку світового ринку рідкісноземельних елементів у контексті стратегічного суперництва держав за ресурсне й технологічне лідерство. Автори комплексно вивчають, як геоекономічні чинники, інституційна політика, індексна динаміка та інвестиційні моделі формують нову архітектуру світового розподілу сил навколо критично важливих мінералів, обумовлюючи кон’юнктуру ринку рідкісноземельних елементів. Метою дослідження є ідентифікація фінансово-економічних передумов, економічних моделей і політик США, Китаю, Австралії, Канади та країн Африки в умовах геополітичної турбулентності й технологічної трансформації. Особливу увагу приділено потенціалові України як майбутнього гравця світового ринку рідкісноземельних елементів. У межах методології об’єднано підходи геоекономіки, ресурсної безпеки, сталого розвитку та стратегічного планування. Використано кількісні методи — кореляційно-регресійний і тренд-аналіз фінансових індексів (MVIS Global Rare Earth, NASDAQ та ін.), а також якісні — системний аналіз, компаративну оцінку та контент-аналіз. Емпіричні результати демонструють тісний взаємозв’язок між динамікою ринку рідкісноземельних елементів і поведінкою індексів чистих технологій. У статті також охарактеризовано нові глобальні виклики ринку рідкісноземельних елементів, що обумовлюють фінансово-економічні тенденції: монополізацію Китаєм, фрагментацію ринків через політику «дружніх постачальників», нерівномірний доступ до інвестицій, слабку переробну інфраструктуру в країнах із потенціалом (зокрема в Україні), а також відсутність глобального механізму регулювання. На основі порівняльного аналізу національних стратегій запропоновано потенційні напрями для прориву України та інтеграції в євроатлантичні ланцюги постачання: створення власної стратегії критичних корисних копалин, залучення іноземних партнерств, розвиток переробки й локалізованих індустріальних екосистем. Автори аргументують, що розвиток індустрії рідкісноземельних елементів в Україні є складовою поствоєнного економічного відновлення та підвищення її геополітичної ваги за умови модернізації наукової, освітньої та промислової інфраструктури. Дослідження репрезентує стратегічне бачення участі України в глобальному ринку рідкісноземельних елементів за паритетом із провідними геоекономічними гравцями.