КОМБІНОВАНІ ІНВЕСТИЦІЇ У ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ СЕКТОРИ: СТРАТЕГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ ЗА УМОВ ВИСОКОЇ РИНКОВОЇ ВОЛАТИЛЬНОСТІ - Шльончак, Василь; Вахович, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні проаналізовано теоретичні засади та емпірично підтверджено ефективність комбінованих інвестицій у взаємозалежні сектори — а саме в енергетику, цифрові технології та криптоактиви — в умовах зростання волатильності фінансових ринків і структурних трансформацій глобальної економіки. Основна мета дослідження полягає в обґрунтуванні гіпотези про те, що міжсекторальні інвестиційні стратегії генерують мультиплікативний ефект щодо прибутковості та зниження ризиків, перевершуючи за ефективністю традиційні портфельні моделі. Аналіз підтверджує наявність суттєвих міжгалузевих зв’язків між енергетичним, ІТ- та крипторинками, що виявляється в синхронних рухах індексів, корельованих потоках капіталу й технологічній комплементарності. Емпіричні результати демонструють і коротко-, і довгострокові причиново-наслідкові та кореляційні зв’язки між цими секторами, що свідчить про наявність компенсаційно-мультиплікативного механізму, який посилює структурну диверсифікацію та сприяє загальній стабільності портфеля. У дослідженні запропоновано концептуальну модель «Інвестиційного енергетичного активу» (ІЕА) як синтетичну конструкцію, що інтегрує сильні сторони кожного сектора. Результати бектестування підтверджують переваги портфелів з ІЕА: комбінація криптоактивів і енергетики демонструє Індекс інвестиційної вартості (IVI) на рівні 3.19x і Індекс збереження вартості (VRI) — 1.042x, що перевищує показники традиційних бенчмарків, зокрема S&P 500. ІЕА демонструє збалансований профіль ефективності з IVI = 2.55x і VRI = 1.027x. Регресійний аналіз підтверджує наявність стабільного каналу міжсекторальної трансмісії, де коефіцієнт β становить 1.05 для криптоактивів і 1.03 для ІЕА. Комбіновані інвестиції у взаємозалежні сектори забезпечують стратегічні переваги завдяки секторній синергії, вбудованій структурній гнучкості й ефективній компенсації ризиків. Модель ІЕА дає змогу інвесторам формувати адаптивні, високопродуктивні портфелі, здатні до збереження стійкості в умовах надмірної волатильності, технологічних зрушень і макроекономічних шоків.