СТРАТЕГІЧНИЙ ВПЛИВ НДДКР І РОЗМІРУ ШАРІАТСЬКОЇ НАГЛЯДОВОЇ РАДИ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ІСЛАМСЬКОГО БАНКУ: ПОРІВНЯННЯ ІНДОНЕЗІЇ ТА МАЛАЙЗІЇ - Лідях, Ріка; Сафітрі, Нурфала; Хартіні, Тітін; Рохман, Мухаммад Абдул; Валуйо, Бамбанг (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Розвиток ісламського банкінгу в Південно-Східній Азії посилив інтерес до того, як ці установи зберігають продуктивність, дотримуючись принципів шаріату. Однак конкретний внесок науково-дослідної діяльності (НДДКР) та рішення Шаріатської наглядової ради (SSB) залишаються недостатньо вивченими, особливо в різних регуляторних контекстах. Розуміння цієї динаміки має важливе значення для підвищення конкурентоспроможності й стійкості ісламських банків. У цьому дослідженні розглянуто вплив R&D й SSB на діяльність ісламських банків в Індонезії та Малайзії. Воно спрямоване на те, щоб визначити, як ці фактори по-різному впливають на роботу ісламських банків, відображаючи відмінності в національній політиці. Використана модель змішаного методу, що інтегрує кількісний і якісний підходи. У кількісному аналізі використано цілеспрямовану вибірку ісламських банків Індонезії та Малайзії, а панельні дані представлені відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) за 2016–2022 роки. Оцінка узагальненого методу моментів (GMM) застосована для оцінки впливу R&D та SSB. Додаткові якісні висновки взяті зі спостережень та обширного огляду літератури для контекстуалізації висновків. Результати свідчать, що НДДКР не має значного впливу на діяльність банків в Індонезії, але має позитивний ефект у Малайзії, що підкреслює важливість сприятливого політичного середовища. Роль SSB залишається життєво важливою для управління, але варіюється залежно від інституційного контексту. Ці висновки мають практичні наслідки для політиків, органів регулювання й менеджерів банків, підкреслюючи необхідність розробки інноваційної політики, адаптованої до національного контексту, додержуючись при цьому дотримання шаріату. Дослідження доповнює літературу, надаючи порівняльний погляд на те, як R&D та SSB спільно формують ефективність ісламських банків.