МЕХАНІЗМ ДИВЕРСИФІКОВАНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПОВОЄННИХ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Нам'ясенко, Віктор; Григорук, Павло; Карпенко, Віталій; Закрижевська, Ірина; Хрущ, Ніла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена проблемам розвитку підприємств в умовах майбутнього відновлення та фінансово-економічної трансформації України після російсько-української війни. Метою дослідження є розробка концептуальної моделі управління механізмом диверсифікованого розвитку підприємства з метою підвищення загальної ефективності повоєнної відбудови, що сприятиме оптимізації та систематизації згаданих вище трансформаційних змін. Фінансово-економічні трансформації на рівні держави автори розглядають як одну з фундаментальних основ ефективного повоєнного розвитку підприємства. Методологія дослідження базується на використанні інструментів аналізу, індукції, дедукції та експертних оцінках і висновках (засновані на результатах опрацювання історичних фактів, історичного досвіду країн і власному науковому та практичному досвідах), що спрямовані на досягнення мети дослідження. Результати дослідження описують модульні компоненти механізму, що містять пропозиції конкретизованих етапів оцінки, адаптації та впровадження пропонованих інструментів і механізмів для створення передумов для загальної та всеохоплюючої трансформації системи загалом і фінансово-економічної складової зокрема. Варто зазначити, що дослідження базується на тріаді, що має стати основою та ключовою рисою повоєнного розвитку й трансформацій: «Держава – Економічний район – Підприємство», що є ключовою відмінністю від переважної більшості підходів, які є «підприємствоцентричними». Розробленні в роботі рекомендації ґрунтуються на досвіді міжнародного повоєнного відновлення, що є аргументацією для впровадження зазначеної тріади. Основний акцент зроблено на рекомендаціях і необхідності використання інструментів, що дозволяють швидко та якісно оцінювати ключові індикатори зі зменшеним ризиком викривлень через суб’єктивні фактори експертів, що проводять дослідження (показники згідно з теорією маржинального прибутку, EBIDTA й інші). Результати дослідження можуть стати цікавими для широкого кола користувачів: власників і стейкхолдерів підприємств, науковців і студентів, інвесторів і державних діячів. Основними обмеженнями дослідження варто вважати орієнтацію на великі й потужні холдинги, що мають достатні потужності для імплементації та реалізації інструментів запропонованого механізму диверсифікованого розвитку в повоєнний період. Вимогою дослідження є потреба проведення необхідних розрахунків та імплементації стратегічних і тактичних планів реалізації ще до закінчення війни.