ЯКА ВАЖЛИВІСТЬ ІНВЕСТИЦІЙ У ДОСЛІДЖЕННЯ Й РОЗРОБКИ ДЛЯ ФІНАНСОВОЇ ТА СТАБІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ? - Ужик, Ян; Легенчук, Сергій; Пойда-Носик, Ніна; Остапчук, Тетяна; Цалко, Тетяна; Невмержицька, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є аналіз впливу інвестицій у дослідження й розробки (R&D) на фінансові та стійкі показники інноваційних компаній. Для регресійного аналізу впливу інвестицій у R&D на фінансові та стійкі показники було використано два типи моделей – моделі FinPerf і SustPerf. Ці моделі враховують і поточні, і відстрочені витрати на R&D та інтенсивність R&D, що дозволяє побудувати 24 аналітичні моделі. На основі даних 244 західноєвропейських інноваційних компаній за 2021–2023 роки було виявлено, що витрати на R&D мають короткостроковий позитивний вплив на ROA, ROE та ROCE, але його ефект зникає через один рік. Водночас інтенсивність R&D демонструє негативний вплив на фінансові показники, що пояснюється надмірними витратами на інновації та їхньою низькою ефективністю. У контексті сталого розвитку інвестиції в R&D позитивно впливають на корпоративне управління та загальний показник ESG, але їх ефект також обмежений 1-2 роками. Водночас висока інтенсивність R&D погіршує стійкі показники, особливо в екологічній і державній царинах, що свідчить про конфлікт між інноваціями та цілями сталого розвитку. Великі інноваційні компанії демонструють кращі показники сталого розвитку завдяки своїм значним ресурсам і стандартизованим практикам. Результати підтверджують необхідність забезпечення балансу між обсягом інвестицій у дослідження й розробки та їхньою якістю, а також необхідність інтеграції інноваційних стратегій із практиками сталого розвитку.