ЗМІНИ В ПОПИТІ Й ПРОПОЗИЦІЇ НА РИНКУ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ (НА ПРИКЛАДІ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ) ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Вербова, Оксана; Пахомова, Тетяна; Проць, Роман; Мартусенко, Ірина; Горська, Магдалена; Бондаренко, Лідія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Дослідження присвячене економетричному аналізові кон’юнктури ринку сонячної енергетики в країнах Європейського Союзу в динаміці останнього десятиліття. Метою роботи є теоретичне обґрунтування та емпірична перевірка взаємозв'язку між довгостроковими контрактними цінами на сонячну електроенергію та обсягами її споживання й виробництва. Актуальність обраної теми обумовлена нагальною потребою держав-членів Європейського Союзу в швидкому розширенні відновлюваної генерації задля досягнення кліматичних цілей і зміцнення енергетичної безпеки. Застосовано метод найменших квадратів для побудови двох лінійних регресійних моделей – попиту й пропозиції, де незалежною змінною є середня ціна довгострокових контрактів (Power Purchase Agreement). Водночас у результаті встановлено наявність високого ступеня чутливості ринку до змін вартості електроенергії та підтверджено ключову роль здешевлення технологій у прискоренні енергетичної трансформації. Проведено детальне економетричне моделювання кон’юнктури ринку сонячної енергетики країн Європейського Союзу за 2014–2024 рр. Доведено, що зниження ціни супроводжувалося зростанням споживання та генерації. Отримано високі (за модулем) коефіцієнти еластичності, що свідчить про значну чутливість ринку до вартості електроенергії. Зроблено прогноз на 2026–2027 роки, який показав, що подальше здешевлення PPA год зумовить приріст попиту до ~215 млрд кВт·год і пропозиції. Робота розрахована на економістів, аналітиків фінансових ринків, розробників державної політики й менеджерів енергетичних компаній, які ухвалюють рішення щодо розвитку енергетики та інвестування в неї. Практична цінність отриманих результатів полягає в можливості використання запропонованого підходу до моделювання в діяльності сучасних підприємств, що займаються інвестуванням у розвиток альтернативної енергетики в країнах ЄС.