ОБЛІК, КОНТРОЛЬ І ПРАВОВА КВАЛІФІКАЦІЯ ЗБИТКІВ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Дутчак, Руслан; Руденко, Олена; Кузьмінський, Юрій; Шубенко, Єлизавета; Дутчак, Віра (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу обставин збройної агресії російської федерації на облік і контроль збитків підприємств України та розробці організаційно-методичних рекомендацій з їх адаптації до вимог правових процедур відшкодування в умовах воєнного стану. Проведено аналіз впливу збройної агресії російської федерації на втрати активів, людського капіталу, логістичних ланцюгів, об’єктів інфраструктури, ділової активності значної частини підприємств економіки України. Наведено оцінку загальних збитків підприємств національної економіки. Розкрито правові положення про збитки підприємства під час війни, їх відшкодування, воєнні злочини та відповідальність. Визначено негативний вплив обставин воєнного стану в Україні на стабільність функціонування бухгалтерського обліку й контролю підприємств. Головним результатом проведеного дослідження стала розробка організаційно-методичних рекомендацій з обліку й контролю збитків підприємства у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, які представлені сукупністю організаційних дій, документальних форм, методів, прийомів, інструкцій, вказівок та інших дій для повної фіксації обставин збитків в умовах воєнного стану. Рекомендації призначені для повної фіксації обставин збитків в умовах воєнного стану з урахуванням специфіки вимог (доказової бази) подальшого використання таких даних у позовах до судових інстанцій у контексті відшкодування збитків і відповідальності за воєнні злочини. Обмеження результатів дослідження визначаються контекстом збройної агресії (війни).