БАЗОВІ ОПОРИ ПРОМИСЛОВО-ЦИФРОВОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УКЛАДУ - Міщенко, Володимир; Тіщенко, Євген; Міщенко, Світлана; Науменкова, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Важливим напрямом цифрової трансформації є формування промислово-цифрового укладу як нової системної форми економічної організації. Метою дослідження є обґрунтування системи базових опор промислово-цифрового укладу, визначення їхньої ролі, функцій, взаємозв’язків і напрямів інституційної інтеграції з урахуванням пріоритетів національного цифрового розвитку. На основі порівняльного та функціонального аналізу визначено перелік базових технологічних опор, обґрунтовано їхню роль у забезпеченні структурної цілісності та системної стабільності нового промислово-цифрового укладу. Результати дослідження підтверджують, що роль цих технологічних опор передбачає суттєву трансформацію процесів створення вартості, зайнятості, кооперації та інституційної взаємодії. Запропонована авторами концепція опорної матриці розкриває архітектоніку промислово-цифрового укладу, має прикладне значення для формування цифрової політики, регулювання та побудови узгодженої системи алгоритмічних, управлінських і правових механізмів. Практичне спрямування має розробка Індексу адаптації базових опор, який слугує інструментом оцінки готовності технологій до інтеграції та операційної узгодженості, а також є основою для розроблення рекомендацій щодо інституційних трансформацій у процесі повоєнного відновлення. Висновки та рекомендації можуть бути використані при ухваленні політичних і регуляторних рішень, а також у стратегічному плануванні цифрової політики, спрямованої на підтримку промислово-цифрового розвитку в Україні.