ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ ТА ДЕРЖАВАХ-ЧЛЕНАХ ЄС - Пасічний, Микола; Непиталюк, Антон; Поляков, Михайло; Обухов, Руслан; Хачатрян, Валентина; Стратійчук, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою цього дослідження є оцінювання фінансової спроможності територіальних громад і визначення впливу децентралізації доходів на економічне зростання. Вибірка охоплює 27 національних економік країн-членів ЄС та України за період із 2011 по 2024 рік. Оцінено рівень децентралізації власних доходів та висвітлено взаємозв'язок між цим показником і динамікою економічного розвитку. Досліджено інституційні особливості системи місцевих податків і зборів як основи забезпечення фіскальної спроможності територіальних громад. Особливу увагу приділено фіскальному значенню та особливостям адміністрування періодичного податку на нерухоме майно. Оцінено рівень часткової податкової автономії. Найвища децентралізація доходів зафіксована для підвибірки скандинавських країн, а Україна належить до групи країн із середнім рівнем вищезазначеного показника. Установлено, що збільшення валового нагромадження капіталу та індексу людського розвитку позитивно впливають на економічне зростання. Натомість децентралізація власних доходів у державах вибірки мала дещо негативний вплив через недосконалий механізм адміністрування податків. Оптимальний рівень децентралізації має бути головною метою інституційної трансформації фіскального простору. Посилення фіскальної значущості місцевих податків і зборів визначено як життєво важливу передумову для підвищення загальної ефективності державного управління. Зазначено, що можливості місцевих органів влади щодо адміністрування місцевих податків і зборів слід розширити. Систематизовано пріоритети реформи оподаткування майна. Наголошено на необхідності посилення тенденції цифровізації в податковому адмініструванні для забезпечення детінізації економіки. Указано, що до реформи фіскальної децентралізації слід підходити помірковано та систематично.