ФІНАНСУВАННЯ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ЯК СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ДЛЯ СТАЛОГО КЛАСТЕРНОГО РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Сохань, Інна; Спіцина, Ангеліна; Лепейко, Тетяна; Вергун, Михайло; Пальчук, Олена; Сазонова, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі досліджено роль фінансування диджиталізації персоналу як ключової стратегії управління змінами в освітніх закладах у контексті сталого кластерного розвитку інноваційної інфраструктури. Особлива увага приділена аналізові динаміки кількості студентів, науково-педагогічного персоналу та фінансових показників установ різних рівнів акредитації, що є провідними у формуванні освітніх кластерів. Автори статті застосували економіко-математичні моделі для оцінки індивідуальних ефектів цифрової трансформації, прогнозування результатів на середньострокову перспективу та виявлення чинників, що впливають на конкурентоспроможність освітніх інституцій. Результати дослідження засвідчують, що ефективне фінансування цифровізації персоналу підвищує конкурентні переваги університетів, коледжів і ліцеїв, зміцнює кадровий потенціал, сприяє фінансовій стабільності й створює додаткову вартість для регіональних освітніх кластерів. Визначено, що університети мають кращі стартові позиції для запуску самопідтримуваних програм цифрової трансформації завдяки більшим фінансовим ресурсам, а коледжі та професійні ліцеї потребують більшої інституційної та державної підтримки. Обґрунтовано важливість кластерної взаємодії, яка забезпечує синергію фінансових потоків і масштабування цифрових інновацій на всі рівні освіти. У роботі підкреслено, що фінансування цифровізації персоналу слід розглядати не як витрату, а як стратегічну інвестицію в підвищення якості освіти, конкурентоспроможності та інтеграцію освітньої системи України в глобальний цифровий простір.