ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ НА ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В КРАЇНАХ ЄС - Сергієнко, Лариса; Бондарчук, Наталія; Белінська, Світлана; Тополенко, Надія; Дзюба, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Дослідження спрямоване на виявлення того, чи пов’язаний масштаб бюджетного дефіциту з інвестиційним потенціалом державно-приватного партнерства у Франції та Італії протягом 2020–2023 років. Інвестиційний потенціал вимірювали двома показниками: річним обсягом інвестицій у проєкти державно-приватного партнерства (мільярди євро) та кількістю проєктів, що досягли фінансового закриття. Як ключову пояснювальну змінну використано величину дефіциту державних фінансів за модулем у мільярдах євро, що забезпечує стабільну інтерпретацію «більший дефіцит означає більшу кількість мільярдів нестачі ресурсів». Методично застосовано лінійну регресію з фіксованими ефектами країн, яка дає змогу відокремити стале інституційне тло від внутрішньорічних коливань та оцінити граничний вплив додаткового одного мільярда євро дефіциту на показники державно-приватного партнерства. Для підвищення надійності використано робастні стандартні похибки за підходом Губера–Вайта, а також проведено дублюючі оцінювання окремо для кожної країни. Описові статистики й кореляційний аналіз використано як індикативне доповнення до причиново-наслідкової інтерпретації регресійних коефіцієнтів. Результати свідчать, що для обсягу інвестицій у проєкти державно-приватного партнерства спостерігається від’ємний нахил щодо масштабу дефіциту. Водночас для кількості проєктів стабільного та статистично переконливого ефекту не виявлено: вплив дефіциту на рахунок угод є близьким до нульового або несуттєвим. Практична інтерпретація підкреслює необхідність обмеження дефіциту або принаймні захисту довгострокових зобов’язань у межах державно-приватного партнерства від короткострокового фіскального тиску, якщо мета політики полягає в збільшенні саме інвестиційного масштабу державно-приватного партнерства.