СТВОРЕННЯ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ ЗА РАХУНОК ДЕРЖАВНИХ ВИТРАТ: ПРИКЛАДИ З ІНДОНЕЗІЇ - Васіл, Мохаммад; Деві, Діта Дісмаласарі; Ханіфа, Нурул; Вахюнінгтяс, Енда Трі; Муртадо, Муїс (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Перехід до зеленої економіки став стратегічним національним пріоритетом для Індонезії, де фіскальна політика, особливо державні витрати, відіграє ключову роль у сприянні екологічно сталому зростанню. У цьому дослідженні автори вивчають, як структура та розподіл державних витрат сприяють створенню зеленої економіки в індонезійських провінціях з 2010 по 2022 рік. Використовуючи панельний набір даних, що охоплює 34 провінції, це дослідження застосовує кількісний аналіз для вивчення взаємозв'язку між чотирма основними компонентами державних витрат: економічними питаннями (BE), соціальним захистом (BS), управлінням навколишнім середовищем і природними ресурсами (BL) та державними послугами (BP) й ключовими показниками «зеленої» економіки, а саме індексом зеленої економіки (GE), валовим регіональним внутрішнім продуктом (GRDP), та Індекс людського розвитку (ІЛР). Емпіричні дані показують, що провінції з більш високою часткою економічних та екологічних витрат, як правило, досягають кращих результатів і в якості навколишнього середовища, і в людському розвитку. Наприклад, DKI в Джакарті, Джок’якарті та Балі стабільно фіксують вищі показники GE поряд з ефективною структурою державних витрат. Описові фінансово-економічні таблиці та графіки ще більше ілюструють цей зв'язок, показуючи, що моделі фіскального розподілу суттєво впливають на регіональний прогрес у напрямі «зеленого» та інклюзивного зростання. Ці результати підкреслюють, що стійка фіскальна політика завдяки добре цілеспрямованим та екологічно свідомим державним витратам слугує ефективним інструментом для досягнення програми зеленої економіки Індонезії. Це дослідження не лише доповнює літературу з питань фіскальної стійкості та економіки довкілля, а й надає практичні ідеї для політиків, які прагнуть збалансувати економічний розвиток зі збереженням навколишнього середовища.