РИНОК НЕРУХОМОСТІ, БАНКІВСЬКЕ КРЕДИТУВАННЯ ТА СИСТЕМНІ ФІНАНСОВІ РИЗИКИ: НОВА НЕЛІНІЙНА ДИНАМІЧНА МОДЕЛЬ - Унковська, Тетяна; Парасіч, В'ячеслав; Гриджук, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Системні ризики вже кілька десятиліть є предметом економічних досліджень, оскільки ці ризики можуть спровокувати небезпечні наслідки, які неможливо пом'якшити за допомогою традиційних інструментів макропруденційної політики. Нещодавно Європейська Рада із Системних Ризиків (ESRB) попередила про високу вразливість європейських банків до ризиків криз у секторі нерухомості й необхідність удосконалення макропруденційного регулювання. Основною метою цього дослідження є розробка теоретичної бази та нових інструментів моделювання для поглиблення розуміння нелінійних взаємозв'язків між ринком нерухомості й банківським кредитуванням, що дозволить удосконалити макропруденційне регулювання з метою зниження системних ризиків. Ми використовували методологію складних нелінійних систем, математичну теорію диференціальних рівнянь, підхід Лотки-Вольтерра для моделювання нелінійної динаміки взаємопов'язаних систем, а також теорію механізму прискорення ціни застави (CA – collateral accelerator) на ринку нерухомості й у банківському кредитуванні. Наукова новизна полягає в отриманні нових теоретичних і прикладних результатів: ми розробили нелінійну динамічну модель, яка поглиблює розуміння дії механізму CA та основних драйверів загострення системного фінансового ризику; нові інсайти щодо точок перелому та структурних зрушень на ринку нерухомості й у банківській системі за певних умов, які ми визначили. Ми виявили, що за дії механізму CA ринок нерухомості не може досягти рівноваги. Ціни на нерухомість зростають відповідно до отриманих нами співвідношень, підживлюючись новими кредитами. Цінова бульбашка є дисипативною структурою в термінології Прігожина, а параметр LTV є ключовим чинником темпів зростання цін. Після досягнення порогового значення відбувається колапс цінової бульбашки, делевередж банківської системи та посилення кризових процесів. Результати дослідження є важливими для поглиблення розуміння природи системних фінансових ризиків та оцінки чинників криз у банківському секторі й на ринку нерухомості. Ці результати корисні для органів макрофінансового регулювання та управління банками, вони можуть сприяти вдосконаленню макропруденційної політики, банківського регулювання та зміцненню стратегічних рішень на рівні банків із метою запобігання системним фінансовим кризам.