ДЕТЕРМІНАНТИ Й СТІЙКІСТЬ НЕПРАЦЮЮЧИХ КРЕДИТІВ: ДАНІ В'ЄТНАМСЬКИХ АКЦІОНЕРНИХ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - Май, Хуонг Ле Тхі; Тієн, Тін Буй (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
В умовах збереження непрацюючих кредитів (NPL) системним ризиком, що загрожує фінансовій стабільності та ефективності розподілу капіталу, оцінка їхньої стійкості та факторів, що впливають на їхню динаміку, має критичне теоретичне та практичне значення для банківської системи В'єтнаму. Це дослідження надає емпіричні дані щодо довгострокової стійкості непрацюючих кредитів та уточнює роль макроекономічних умов і специфічних для банку характеристик у поясненні їх коливань. Панельний набір даних, що включає 24 акціонерні комерційні банки, що котируються на біржі протягом 2010–2024 років, проаналізовано за допомогою додаткових економетричних методів, включаючи FE-кластер, FGLS, PCSE та двоетапні оцінки System GMM. Ці методи дозволяють одночасно контролювати гетероскедастичність, автокореляцію, залежність від поперечного перерізу та ендогенність. Отримані результати свідчать про сильну стійкість NPL із запізнілими коефіцієнтами NPL у діапазоні від 0,65 до 0,84 (p < 0,01), що вказує на те, що шоки NPL мають тенденцію зберігатися та поширюватися в часі. Прибутковість банків (ROA) має негативний і статистично значущий вплив на непрацюючі кредити, допомагаючи зменшити тиск на кредитні ризики. На противагу цьому, коефіцієнт капіталу позитивно пов'язаний із непрацюючими кредитами, що відображає вищу толерантність до ризику серед банків із кращою капіталізацією. Інфляція має позитивний і значний вплив, водночас зростання ВВП демонструє обмежений вплив. Виходячи з цих результатів, у дослідженні запропоновано кілька політичних наслідків: посилення управління ризиками та антициклічного кредитного контролю; збільшення запасів капіталу; координація монетарної та фіскальної політики з метою стабілізації макроекономічного середовища; а також удосконалення потенціалу прогнозування та управління кредитними ризиками. Отримані результати надають надійні емпіричні докази для підтримки політиків, регулюючих органів і менеджерів банків у розробці стійких стратегій контролю непрацюючих кредитів, тим самим зміцнюючи стабільність фінансової системи В'єтнаму.