РОЛЬ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В ІНТЕГРАЦІЇ РУМУНСЬКИХ АВТОМОБІЛЬНИХ КОМПАНІЙ У ГЛОБАЛЬНИЙ ЛАНЦЮГ СТВОРЕННЯ ВАРТОСТІ - Маковей, Анамарія-Геаніна; Бурчу, Аурел; Космулесе, Крістіна Габріела; Щур, Роман; Грешко, Роман; Жаворонок, Артур (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У контексті посилення економічної взаємозалежності та стратегічного перепозиціонування автомобільної промисловості в усьому світі прямі іноземні інвестиції (ПІІ) є ключовим фактором трансферу технологій, консолідації конкурентних переваг та інтеграції автомобільних компаній із країн, що розвиваються, у міжнародні ланцюги створення вартості. Це дослідження має на меті вивчити, як фінансові показники, що відображаються в таких показниках, як рентабельність активів і власного капіталу, ефективність внутрішніх і прямих іноземних інвестицій, а також платоспроможність, впливають на фінансову стійкість компаній румунської автомобільної промисловості. Для досягнення цілей дослідження були відібрані компанії, що діяли в румунській автомобільній промисловості 2024 року, визначені на основі даних, доступних у національній базі даних listafirme.ro. Вони лягли в основу економетричного аналізу, розробленого для виявлення зв'язку між фінансовими показниками та стійкістю компаній. На основі економетричної моделі, застосованої до автомобільних компаній Румунії, було отримано низку відповідних результатів. По-перше, результати економетричної моделі показують, що ROA є основним фактором фінансової стійкості, що підтверджує важливу роль ефективного використання активів у підтримці довгострокової стабільності. По-друге, було відзначено, що ROE негативно впливає на стійкість, що свідчить про існування ризикованих фінансових стратегій або високий ступінь заборгованості серед румунських автомобільних компаній. Навпаки, ROI має позитивний вплив, демонструючи, що фірми здатні капіталізувати свій інвестований капітал. По-третє, прибутковість прямих іноземних інвестицій (RFDI) і платоспроможність демонструють позитивну кореляцію з фінансовою стійкістю, що вказує на те, що доступ до іноземного капіталу та збалансована фінансова структура підвищують стійкість фірм до ризику. Збільшення прямих іноземних інвестицій є ознакою інтеграції румунських автомобільних компаній у глобальний ланцюг створення вартості (GVC), шляхом підключення їх до міжнародних мереж виробництва, постачання та розподілу. Отож, прямі іноземні інвестиції не лише зміцнюють фінансове становище компаній, а й полегшують доступ до передових технологій та іноземних ринків, сприяючи їхній довгостроковій конкурентоспроможності та стійкості.