АСИМЕТРИЧНЕ ПАРТНЕРСТВО: ТРАНСФОРМАЦІЯ ВЗАЄМОДІЇ МІЖ ДЕРЖАВОЮ ТА ПРИВАТНИМ СЕКТОРОМ У XXI СТОЛІТТІ - Дячек, Віталій; Єсаян, Арман; Мірошніченко, Ілля; Панова, Каріна; Штейміллер, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті розглянуто сутність, еволюцію та сучасні тенденції розвитку державно-приватного партнерства (ДПП) в умовах глобалізації світової економіки й зростання впливу транснаціональних корпорацій (ТНК). Особлива увага приділена трансформації взаємодії держави й приватного сектора, що супроводжується зміщенням балансу економічної та фінансової влади на користь бізнес-структур. Обґрунтована авторська концепція «асиметричного партнерства», що відображає зростання нерівності позицій сторін у реалізації спільних проєктів, насамперед у стратегічно важливих галузях економіки. У дослідженні проаналізовані ключові чинники, що формують асиметрію відносин між державою та приватним сектором, зокрема домінування ТНК в глобальних ланцюгах створення вартості, залежність національних економік від зовнішніх інвестиційних і кредитних ресурсів, обмежені бюджетні можливості держави. Особлива увага приділена фінансовим аспектам ДПП, зокрема проблемам розподілу фінансових ризиків, довгострокових зобов'язань уряду за борговими зобов'язаннями, впливу приватного капіталу на формування тарифної та інвестиційної політики, а також зростанню фіскальних ризиків для державних фінансів. Визначено основні ризики асиметричних партнерств, зокрема ослаблення економічного суверенітету держави, втрата контролю над інфраструктурою та стратегічними активами, посилення фінансової залежності, посилення політичного впливу великого бізнесу на процес ухвалення державних рішень. Запропоновано шляхи мінімізації дисбалансу у відносинах між державою та приватним сектором, зокрема шляхом удосконалення нормативно-правової бази ДПП, підвищення прозорості фінансових умов угод, посилення інституційного та громадського контролю, а також запровадження ефективних механізмів оцінки фінансових ризиків. Результати дослідження поглиблюють теоретичні та методологічні основи аналізу державно-приватного партнерства в глобальній економіці та можуть бути використані при формуванні державної політики в царині економічної та фінансової безпеки.