МОДЕЛЮВАННЯ SFA ЯК ІНСТРУМЕНТ ДІАГНОСТИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТНИХ ВИДАТКІВ НА ІНКЛЮЗИВНИЙ РОЗВИТОК ГРОМАД - Лободіна, Зоряна; Жибер, Тетяна; Березька, Катерина; Труш, Володимир; Шашкевич, Олександр; Булавинець, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Дослідження присвячене проблематиці інклюзивного розвитку на рівні місцевих громад України, що набуває особливої ваги в умовах демографічних змін і наслідків воєнних дій. Обґрунтовано необхідність комплексної оцінки ефективності бюджетної підтримки соціальної інклюзії з акцентом на дітей, яких виховують у неповних сім’ях. Така оцінка має враховувати не лише повноту фінансового забезпечення, визначеного в паспортах бюджетних програм, а й спроможність їх реалізації та ступінь безпосереднього зв’язку з бенефіціарами. Для досягнення цілей дослідження застосовано метод стохастичного граничного аналізу (SFA), який дає змогу відокремити неефективність від випадкових збурень за рахунок поділу стохастичних складових на симетричну (випадкову) та асиметричну (пов’язану з неефективністю). Розроблено дві моделі (в середовищі R): для оцінки ефективності бюджетної підтримки соціальної інклюзії та для аналізу включення дітей із неповних сімей до програм розвитку громад. Це дозволяє виокремити громади з найбільш ефективним використанням бюджетних ресурсів, а також ті, де потенціал інклюзивного розвитку залишається нереалізованим. Апробація моделювання на практичних даних виявила два ключові результати: в Україні відсутній повний обсяг даних, необхідних для моделювання попередньої оцінки бюджетних видатків, пов’язаних з інклюзивним розвитком; чинна структура паспортів бюджетних програм не інтегрує видатків на персонал і діяльність інституцій із реалізованими ними заходами, а наявні дані є надмірно укрупненими, фрагментованими та несумісними між громадами. Запропонований підхід може бути використаний як аналітичний інструмент для формування державної політики соціальної інклюзії та оцінки ефективності відповідних бюджетних програм на місцевому рівні, а також як основа для вдосконалення реалізації політики інклюзивного розвитку в царині місцевого самоврядування України.