ДО ПИТАННЯ РОЗРОБЛЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ - Кулініч, Тетяна; Просович, Ольга; Іванов, Андрій; Грабар, Марина; Жайворонок, Ілля (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Огляд літератури показує, що на вітчизняному рівні розроблення стратегічного інструментарію гармонійного розвитку, у тому числі для підприємств туристичної та готельно-ресторанної галузі, перебуває лише на початковому етапі. Нерозв՚язаність цих питань ускладнює перехід бізнесу до розвитку, який ураховує й фактичне узгодження складових загального економічного, соціального та екологічного (ЕСЕ) ефекту, і бажану конфігурацію їх поєднання. Дослідження має на меті розроблення стратегічного інструментарію гармонійного розвитку підприємств туристичної та готельно-ресторанної справи, який визначає усталену концептуальну рамку для узгодження економічних, соціальних та екологічних напрямів розвитку, а також добору дієвих інструментальних складових для транслювання управлінських рішень, здатних забезпечити стабільність бізнесу без негативних наслідків у майбутньому. Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що автори вперше спробували дати чітку відповідь щодо можливостей розробки стратегічного інструментарію для гармонійного розвитку туристичних і готельно-ресторанних підприємств, який забезпечує відтворюваність, порівнянність і систематичність довгострокових управлінських рішень. Звернено увагу на той факт, що цього можна досягти шляхом моделювання взаємозв'язків між компонентами в рамках установленої концептуальної бази. Отож, у рамках дослідження запропоновано структурний підхід до формування стабільної концептуальної основи гармонійного розвитку підприємств туристичного та готельно-ресторанного секторів. Він стосується не лише фактичного узгодження ефектів економічної ефективності (ЕСЕ), а й конфігурації їх поєднання. Крім того, у дослідженні висвітлено умови, за яких концептуальна основа набуває інструментального значення. Слід наголосити, що отримані результати створюють методологічні передумови для розробки стратегічного інструментарію гармонійного розвитку підприємств, але лише тоді, коли він набуває інструментального значення, тобто стає придатним для практичного управління. У дослідженні також наголошено, що ефективність запропонованого підходу до створення інструментарію гармонійного розвитку підприємств підтверджується їхньою здатністю узгоджувати ЕСЕ-ефекти від діяльності. Потенційна цінність розв’язання окресленої в дослідженні проблеми полягає в створенні науково обґрунтованого та практично застосовного інструментарію, який дозволяє підприємствам туристичної та готельно-ресторанної галузі формувати умови для адаптації та масштабування моделей гармонійного розвитку.