МАЛОВІДОМИЙ СОЦІАЛЬНИЙ БАНКІНГ: ДАНІ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЄВРОПИ - Савлук, Сергій; Шульга, Наталія; Кропельницька, Світлана; Криховецька, Зоряна; Щур, Роман; Стабіас, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Традиційно соціальний ефект банківництва пов’язують із мікрофінансуванням. Цей напрям зародився в 70-х роках ХХ століття, коли мікрофінансування стало інструментом розвитку приватного підприємництва в Бангладеші завдяки кредитуванню банком Grameen Bank. Із часом «вузький» соціальний банкінг, зосереджений на зниженні рівня бідності, трансформувався в «широку» теорію соціального банкінгу, яка охоплює так звані фактори ESG: екологію, соціальні аспекти, корпоративне управління включно з антикорупційними заходами, корпоративною культурою тощо. У дослідженні автори розглядають соціальний банкінг ширше, ніж мікрофінансування, але вужче, ніж його «широке» трактування, зосереджуючись на суто соціальному ефекті кредитування. Зроблено припущення, що банківське кредитування певним чином упливає на соціальні показники. Як чинник впливу автори обрали кредити домогосподарствам і дослідили їхній вплив на рівень безробіття, обсяг депозитів домогосподарств, обсяг приватних платежів і рівень бідності. Базою даних слугували статистичні матеріали Eurostat і ЄЦБ щодо шести країн Центральної Європи за приблизно 20 років. У всіх шести країнах було виявлено чіткий прямий зв’язок між обсягом кредитів, наданих домогосподарствам, з одного боку, та їхніми депозитами в банках, а також обсягом платежів населення і зворотний зв’язок між такими кредитами та рівнем безробіття й бідності, що свідчить про позитивний вплив на всі ці показники. Для глибшого аналізу автори запропонували модель універсального інструментарію соціальної таксономії. На її основі можна буде узагальнювати дані щодо різних кредитних та інвестиційних проєктів і розраховувати соціальний ефект у розрізі секторів економіки, країн і регіонів. Така таксономія дає змогу запровадити певну рейтингову оцінку соціального ефекту кредитів та інвестицій і стимулювати фінансові проєкти, дружні до суспільства.