НАПРЯМИ РЕАЛІЗАЦІЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Грицишен, Димитрій; Токарчук, Олександр; Лукашук, Оксана; Соха, Станіслав; Васильєв, Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Актуальність теми дослідження зумовлена високими показниками корупційних і пов’язаних із корупцією правопорушень і практично беззмінно низькою динамікою Індексу сприйняття корупції, що коливається в коридорі від 32 до 36 пунктів; така ситуація суттєво впливає на рівень фінансової безпеки цілої країни, отже, потребує керованого процесного підходу до антикорупційної політики. Метою стало побудувати цілісну функціональну модель, яка демонструє, як удосконалення формування й реалізації нових антикорупційних управлінських рішень може трансформувати вхідні дані у фінансові результати. Для цього застосовано методологію IDEF0 з інтерфейсами ICOM, використано ієрархічну декомпозицію від контекстної діаграми до підпроцесів другого рівня; визначено правила версійності, ряд ключових понять і вимоги до прозорості даних. У результаті було отримано модель A0 із декомпозицією на п’ять процесів від підтримання прийнятного рівня фінансової безпеки до оцінювання й коригування змін, для кожного процесу сформовано повні ICOM. Так, було описано підпроцеси А21-А23, А31-А32, А41-А43, А51-А53 й побудовано таблиці інформації про перебіг і директив регулювання таких процесів. Цінність проведеного дослідження полягає в тому, що воно переводить спочатку умовно позначений зв’язок між корупцією та фінансовою безпекою держави в чітко структуровану процесну модель подальшого ухвалення антикорупційних управлінських рішень. Запропонована функціональна модель може бути безпосередньо використана органами публічної влади й фінансового контролю для планування, координації та оцінювання результативності антикорупційних заходів. Отримані результати створюють методичну основу для подальших наукових досліджень і практичних реформ у царині протидії корупції та зміцнення фінансової безпеки держави.