БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗІЇ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ - Корпанюк, Тетяна; Бумане, Інга; Борович, Оксана; Литовченко, Ірина; Метелиця, Володимир; Литовченко, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Автори досліджили сучасні тенденції розвитку фінансової інклюзії в контексті цифровізації банківських послуг та обґрунтували роль бухгалтерського обліку як інструмента забезпечення прозорості, доступності й ефективності цифрових фінансових послуг. Автори дослідили функціональну роль бухгалтерського обліку, який виступає стратегічним інструментом інтеграції фінансових, інформаційних і соціальних аспектів діяльності банків, забезпечує точне й своєчасне відображення фінансових потоків, контроль дотримання нормативних вимог, підвищує прозорість операцій і формує довіру клієнтів до банківської системи. Проаналізували вплив цифрових облікових платформ та автоматизованих систем на зменшення інформаційної асиметрії, підтримку фінансової грамотності населення й формування цифрових фінансових профілів клієнтів. Автори запропонували модель інтеграції бухгалтерського обліку в процес забезпечення фінансової інклюзії в цифровому банкінгу на основі логістичної функції та коефіцієнта впливу обліку O(t), яка (модель) дозволяє оцінювати поточний рівень доступу населення до фінансових послуг, прогнозувати його динаміку та визначати ключові фактори, що впливають на інклюзивність фінансової системи. Автори визначили основні бар’єри бухгалтерського забезпечення інклюзивного фінансування, зокрема низький рівень фінансової та цифрової грамотності, недостатню банківську інфраструктуру в регіонах, високу вартість фінансових послуг, недовіру до банків та обмежений доступ до спеціалізованих фінансових продуктів. Для подолання цих проблем автори запропонували комплекс заходів, серед яких розвиток цифрових облікових платформ, автоматизація бухгалтерських процесів і підвищення фінансової освіченості населення. Також запропонували рекомендації щодо вдосконалення бухгалтерських підходів для підтримки фінансової інклюзії: створення єдиної цифрової облікової платформи в банках, автоматизація обліку та звітності, розробка освітніх програм із бухгалтерії та цифрової фінансової грамотності, інтеграція обліку з цифровими фінансовими продуктами; формування партнерств між банками, фінтех-компаніями та обліковими установами. Практична цінність дослідження полягає в розробці ключових стратегічних напрямів забезпечення фінансової інклюзії через призму бухгалтерського обліку в умовах цифровізації банківських послуг. Реалізація цих рекомендацій сприятиме підвищенню прозорості, доступності й сталості фінансових послуг в Україні в умовах цифрової трансформації банківського сектора, що відповідає стратегічним завданням сталого соціально-економічного розвитку держави.