ЕКОНОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ТУРИСТИЧНИХ КОМПАНІЙ: БАГАТОФАКТОРНИЙ РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ І СЦЕНАРНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ - Єрко, Ірина; Ковальська, Любов; Барський, Юрій; Дорош, Вікторія; Погребський, Тарас; Голуб, Геннадій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено стратегічне моделювання конкурентного потенціалу туристичних компаній в умовах динамічного ринку. Метою є формування ефективної моделі оцінювання конкурентоспроможності на прикладі туристичного оператора «Join UP!» із використанням методів кореляційно-регресійного аналізу. Побудована модель дозволила виокремити найбільш значущі чинники впливу на чистий дохід компанії, серед яких рівень безробіття, кількість в’їзних та виїзних туристів, а також дохід від екскурсійної діяльності. Результати підтверджують наявність тісного зв’язку між динамікою туристичних потоків, макроекономічними умовами та фінансовими результатами суб’єктів туристичної індустрії. На основі сценарного прогнозування (оптимістичного, реалістичного та песимістичного) запропоновано управлінські стратегії, спрямовані на підвищення ефективності діяльності компаній, зокрема через розвиток внутрішнього туризму, диверсифікацію послуг та антикризове управління. Охарактеризовано елементи сценарного прогнозування конкурентного потенціалу туристичних компаній. Проведено розрахунок обсягу чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ТО «Join UP!» за трьома сценаріями. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання розробленої моделі для ухвалення стратегічних управлінських рішень у туристичній галузі. Доведено, що поєднання економіко-статистичного аналізу з кореляційно-регресійним моделюванням дає змогу обґрунтовано вирізнити найбільш значущі фактори, які впливають на чистий дохід туристичних компаній у динамічному ринковому середовищі. Побудована модель здатна стати основою для подальших досліджень і вдосконалення стратегічних підходів до управління конкурентним потенціалом у туризмі. Також ця модель створює підґрунтя для майбутніх наукових пошуків і оптимізації стратегічних підходів до управління конкурентним потенціалом у туризмі.