ПІДВИЩЕННЯ ФІНАНСОВОЇ ПРОЗОРОСТІ У ВИКОРИСТАННІ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ЦИФРОВІ ТА АНАЛІТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ PROZORRO - Бойко, Антон; Миргород, Валерія; Миненко, Сергій; Штефан, Артем; Кушнерьов, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена дослідженню можливостей підвищення фінансової прозорості та ефективності використання міжнародної технічної допомоги (МТД) в умовах воєнного стану в Україні через удосконалення інструментарію системи публічних закупівель Prozorro. Автори наголошують, що в період повномасштабної війни роль МТД значно зростає, адже вона забезпечує фінансування критичної інфраструктури, гуманітарних потреб та інституційного розвитку. Водночас корупційні ризики та обмеження відкритості закупівель суттєво знижують ефективність розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів держави, а також упливають на рівень довіри міжнародних партнерів. Автори доводять необхідність упровадження автоматизованих цифрових рішень фінансового контролю з метою вдосконалення аналітичні можливості Prozorro та посилення системи аудиту результатів публічних закупівель. Запропоновано використання двох алгоритмів текстового майнінгу – Latent Dirichlet Allocation (LDA) та BERTopic – для аналізу великих масивів тендерної документації, виявлення структурних закономірностей та ідентифікації аномальних тем, які можуть свідчити про нетипові фінансові витрати реципієнтів, аномальне ціноутворення й нецільове використання коштів. Практична апробація на даних Prozorro засвідчує, що LDA формує узагальнені тематичні кластери, які відображають напрями витрачання коштів МТД, водночас BERTopic дозволяє деталізувати субтеми, виявляти нетипові текстові патерни та ідентифікувати закупівлі з підвищеними фінансовими ризиками. Результати дослідження доводять, що інтеграція запропонованих моделей у систему Prozorro може суттєво підсилити антикорупційний і фінансовий контроль, скоротити потенційні втрати бюджету й донорських ресурсів, оптимізувати систему використання МТД й сприяти формуванню вищого рівня довіри між Україною та міжнародними партнерами в процесі воєнного й повоєнного відновлення.