НЕПРАЦЮЮЧІ КРЕДИТИ Й ПОЛІТИКИ ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ: ЕМПІРИЧНИЙ АНАЛІЗ НА ОСНОВІ ШИРОКОЇ МІЖНАРОДНОЇ ВИБІРКИ - Муріна, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У цьому дослідженні проаналізовано взаємозв’язок між політиками захисту споживачів фінансових послуг (ЗСФП) та непрацюючими кредитами (НПК) в широкому міжнародному контексті та виходячи з того, що НПК негативно впливають на добробут громадян і соціальний вимір сталого розвитку. Дослідження використовує дев’ять індексів ЗСФП, які відображають окремі регуляторні напрями, розраховані на основі відповідей регуляторів на опитування Світового банку про фінансову інклюзію та захист споживачів фінансових послуг. Оціночна модель розширює стандартний макропруденційний підхід шляхом додавання інституційних показників загального середовища, корпоративного сегмента й сегмента домогосподарств, де останній представлений індексами ЗСФП і є основним фокусом дослідження. Оцінювання здійснене на незбалансованому панельному наборі даних для 113 країн за допомогою семи моделей: моделі фіксованих ефектів і двох допоміжних крос-секційних моделей, а також чотирьох панельних моделей зі змішаною часово-просторовою варіацією як основних специфікацій. Результати свідчать, що два індекси ЗСФП мають несприятливі асоціації з динамікою НПК: фінансова інклюзія (помірна) та обмеження вартості кредитів (низька), – водночас три індекси демонструють сприятливі асоціації: фінансова грамотність (помірна), кредитне звітування (помірна) та регуляторна спроможність (висока). Чотири інші індекси – розкриття інформації, перевірка достатньої платоспроможності, справедливе ставлення та врегулювання спорів – не мають достатніх доказів асоціації зі змінами частин НПК. Фінансова інклюзія має асоціацію, яка викликає найбільше занепокоєння, оскільки її величина свідчить про потенційний компроміс між розширенням доступу до фінансових послуг і кредитною якістю, особливо в умовах слабких вимог до відповідального кредитування. Натомість асоціація індексу обмеження вартості кредитів є економічно незначною та може бути пояснена ефектом знаменника, зумовленим нижчим рівнем НПК в докризовий період. Політики ЗСФП в частині фінансової грамотності, кредитного звітування та регуляторної спроможності мають стійку негативну асоціацію з НПК, що свідчить про сприятливі результати з погляду динаміки НПК. Можливих впливів політик ЗСФП, представлених іншими чотирма індексами, на добробут громадян це дослідження не заперечує, а їх невиявлення може бути пояснене й фокусом аналізу на непрацюючих кредитах, що відображають один із вимірів добробуту, і обмеженнями панельних даних, зокрема їхньою короткою тривалістю та невеликим обсягом.