ТРАНСФЕРТНЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ В МЕХАНІЗМІ ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Кузнєцов, Олександр; Вахович, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі здійснено комплексне теоретико-методологічне дослідження трансфертного ціноутворення як ключового інструмента корпоративного управління та державного регулювання в царині зовнішньоекономічної діяльності. Показано, що трансфертне ціноутворення є механізмом, який інтегрує економічні, управлінські та регуляторні процеси в єдину систему, формуючи підґрунтя для ефективної взаємодії підприємств із державними інституціями та міжнародними регуляторами. У дослідженні обґрунтовано синергетичну роль трансфертного ціноутворення у формуванні адаптивної моделі корпоративного управління, де внутрішні бізнес-рішення узгоджуються із зовнішніми регуляторними нормами. Розкрито, що через використання трансфертного ціноутворення підприємства отримують можливість оптимально розподіляти функції, ризики та ресурси між структурними підрозділами й компаніями групи, що є необхідною умовою для ефективного управління глобальними ланцюгами створення вартості. Доведено, що трансфертне ціноутворення є механізмом балансування інтересів учасників транснаціональних процесів. У статті показано, що впровадження ефективних політик трансфертного ціноутворення сприяє мінімізації податкових, фінансових і регуляторних ризиків, підвищенню рівня довіри зі сторони міжнародних партнерів, а також зміцненню репутаційного капіталу підприємства на глобальних ринках. Окремо акцентовано увагу на ролі трансфертного ціноутворення в податковому плануванні, оскільки його використання дозволяє підприємствам узгоджувати структуру доходів і витрат із вимогами міжнародних стандартів BEPS, забезпечуючи одночасно ефективність бізнес-процесів і відповідність регуляторним нормам. Отримані результати дозволяють сформулювати висновок, що синергія корпоративних і державних аспектів трансфертного ціноутворення створює стратегічні переваги не лише для окремих компаній, а й для розвитку національної економіки загалом.