ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНА МОДЕЛЬ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД УКРАЇНИ - Ткаленко, Світлана; Дерій, Жанна; Корявець, Максим; Полянський, Максим; Данилевський, Роман; Децюк, Павло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті розглянуті актуальні проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку держави на прикладі України в повоєнний період. Увага авторів зосереджена на тому, що інноваційно-інвестиційний розвиток є ключовою рушійною силою для повоєнної відбудови й необхідною передумовою економічного зростання. Стратегія повоєнної відбудови надає можливість для стрибка в якісно нову модель розвитку, для якої необхідні прямі інвестиції та новітні технології. У досліджені автори акцентують увагу на кількісних інноваційно-інвестиційних індикаторах, таких як витрати на НДР, кількість інноваційно активних компаній, прямі іноземні інвестиції. Розглядають гіпотезу, що інноваційно-інвестиційний розвиток України позитивно впливає на економічне зростання (збільшення ВВП) країни. Проаналізовані основні індикатори інноваційно-інвестиційного розвитку України і визначено, що Україна навіть у стані війни демонструє потужний внутрішній інноваційний потенціал, але інвестиційна модель не забезпечує повноцінного технологічного розвитку. На основі аналізу функціональної залежності між економічним зростанням (через ВВП) та індикаторами інноваційно-інвестиційного розвитку автори розробили модель і здійснили прогнозування. Автори дійшли висновку: збільшення витрат на НДР матиме системний і тривалий позитивний ефект, який проявляється не лише в зростанні ВВП, а й у формуванні інноваційно орієнтованої економіки та підвищенні частки доданої вартості у виробництві; зростатиме експорт високотехнологічної продукції та послуг, а вітчизняні підприємства стануть більш конкурентними на світових ринках. Інноваційно-інвестиційна модель розвитку економіки України має прояв через тривалі ефекти. Зростання витрат на НДР може стати одним із найпотужніших драйверів економічного зростання України, технологічного прориву та успішної євроінтеграції, особливо в повоєнний період. Об’єктом дослідження є процеси економічного зростання та розвитку національної економіки України в повоєнний період, що формуються під впливом інноваційно-інвестиційної моделі розвитку. Предметом дослідження є механізми формування, особливості реалізації інноваційно-інвестиційної моделі розвитку держави та її вплив на економічне зростання України в повоєнний період. У досліджені використано принципи системного підходу при розкритті індикаторів інноваційно-інвестиційного розвитку на економічне зростання в повоєнний період, принцип вірогідності, який відображає сучасний стан національного економічного розвитку, і принцип інформаційної доступності та репрезентативності для можливості обґрунтування результатів дослідження.