ФІНАНСОВИЙ РОЗВИТОК І СПОЖИВАННЯ ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГІЇ: ПОМ'ЯКШУВАЛЬНА РОЛЬ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Нгуєн, Тхань Нха (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Це дослідження має на меті розв'язати невідповідність в емпіричній літературі щодо зв'язку між фінансовим розвитком (FD) і споживанням відновлюваної енергії (REC), перевіряючи гіпотезу про те, що людський капітал (HC) відіграє ключову роль у модерації. Використовуючи незбалансований панельний набір даних із 16 економік, що розвиваються, та країн, що розвиваються, в Азії з 2000 по 2022 рік, ми застосовуємо Модель фіксованих ефектів (FEM) зі стандартними помилками Дрісколла-Края та системний узагальнений метод моментів (System GMM) для контролю ендогенності та поперечної залежності. Емпіричні результати показують, що при незалежному розгляді фінансовий розвиток не має суттєвого впливу на споживання відновлюваної енергії. Однак ми знаходимо вагомі докази позитивної пом'якшувальної ролі людського капіталу. Зокрема, вплив фінансового розвитку на відновлювану енергетику є негативним у країнах із низьким рівнем людського капіталу, але стає позитивним і статистично значущим, коли людський капітал перевищує критичний поріг (що відповідає рівневі зарахування до середньої школи приблизно 68,2%). Головний висновок дослідження полягає в тому, що людський капітал є не лише незалежним рушієм, а й передумовою, «поглинальною здатністю», яка допомагає перетворювати фінансові ресурси на ефективні проєкти відновлюваної енергетики; це демонструє, що ефективність фінансового розвитку в сприянні зеленому переходові умовно залежить від освітньої основи країни. Цей висновок має значний вплив на політику: стратегії, що зосереджені виключно на фінансових реформах, є недостатніми й можуть бути контрпродуктивними. Для успішного просування енергетичного переходу політики повинні дотримуватися подвійної стратегії, синхронно поєднуючи розвиток фінансової системи зі стратегічними інвестиціями в освіту й навчання кадрів, щоб максимізувати синергію між фінансами та знаннями.