УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГАЛУЗІ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ОСВОЄННЯ НОВИХ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Янковець, Тетяна; Лещук, Галина; Побережець, Ольга; Захарова, Ксенія; Горбан, Ірина; Слатвінський, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Підприємства креативної економіки в Україні формують значну частину сучасного цифрового контенту, послуг та інновацій, водночас вони є вразливими до фінансових ризиків через високу залежність від попиту, коливань грошових потоків, вартості фінансування та швидких технологічних змін. Протягом 2020–2024 рр. ці ризики посилилися через воєнний стан, нерівномірність відновлення ринків і необхідність прискореного переходу на нові технології, які потребують інвестицій і створюють додаткове навантаження на ліквідність і фінансову стійкість. Об’єктом дослідження є процеси управління фінансовими ризиками на підприємствах креативної економіки в умовах цифрової трансформації. Предметом дослідження є методи кількісного оцінювання та прогнозування фінансового ризику з урахуванням інтенсивності цифрових інвестицій і ключових фінансових обмежень. Метою роботи є розробка моделі, що дозволяє пояснювати та прогнозувати індекс фінансового ризику підприємств креативної економіки на основі показників зі звітності й розрахованих індикаторів цифровізації. Методологія включає описову статистику, кореляційний аналіз, порівняння функціональних форм регресії, оцінювання розширеної моделі з індикатором періоду для відокремлення режимів 2020–2021 років і 2022–2024 років, а також візуальну й статистичну перевірку якості моделі через графіки фактичних і прогнозних значень і діагностику залишків. Додатково виконано сценарний прогноз на 2026 рік для трьох траєкторій цифрових інвестицій. Запропонована модель і набір таблиць і графіків можуть бути використані менеджментом креативних підприємств для планування цифрових інвестицій, оцінки їх ризикових наслідків, формування сценарних бюджетів і підготовки аналітичних матеріалів для кредиторів та інвесторів. Запропонований підхід є відтворюваним, оскільки використовує показники, які реально отримати зі звітності, а демонстраційні значення можуть бути замінені на фактичні дані підприємств без зміни логіки розрахунків і структури моделювання.