УДОСКОНАЛЕННЯ МОДЕЛІ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОРМУВАННЯ ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Чабанюк, Одарка; Головачко, Василь; Лобода, Наталія; Литвиненко, Наталія; Новоселецька, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Цифровізація звітності та підвищення вимог до якості облікової інформації формують потребу в моделі, яка поєднує нормативні правила, управління даними, автоматизацію, контроль, безпеку й стійкість процесів. У практиці сучасних підприємств можна досить часто спостерігати фрагментарність, коли впроваджують окремі цифрові інструменти без узгодження їх із контуром контролю, комплаєнсу, захистом даних і сценаріями відновлення. Метою роботи є вдосконалення адаптивної моделі обліково-аналітичного забезпечення цифрової звітності, яка забезпечує стабільний цикл формування показників від вхідних даних до вихідної цифрової звітності, узгоджений із вимогами контролю, комплаєнсу та захисту інформації. Методологічну основу становить поєднання DEMATEL і DANP, яке дозволяє одночасно визначити структуру причиновості в системі та отримати кількісні ваги пріоритетності складових моделі. Для побудови матриці прямих впливів використано експертне опитування фахівців у галузі обліково-аналітичного забезпечення та цифровізації з України та Польщі. За результатами DEMATEL ідентифіковано елементи з найбільшою системною важливістю через показник D+R, а також визначено причинові елементи, які формують драйвери моделі, через показник D−R. Найвищі глобальні ваги належать компонентам захисту інформації, безперервності діяльності та кібербезпеки. Практичним результатом є вдосконалена трирівнева структурна модель адаптивної моделі, що включає нормативно-методичну основу, контур безпеки та стійкості, управління вхідними даними, інтеграцію та обробку, контур контролю й комплаєнсу, аналітику та вихідну цифрову звітність зі зворотним зв’язком. Запропонована вдосконалена модель може слугувати основою для розробки або модернізації цифрової звітності з чітким порядком упровадження компонентів, формалізацією взаємозв'язків між ними та інструментами для забезпечення стабільності, керованості й демонстрації результатів.