ОЦІНЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: ПОГЛЯД ІЗ ПОЗИЦІЙ ЦІННОСТІ - Козаченко, Ганна; Погорелов, Юрій; Романовська, Юлія; Фаїзов, Анатолій; Погорелова, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Обґрунтування дослідження полягає в тому, що посилення глобальної економічної волатильності в поєднанні зі складними інтеграційними викликами України зумовлює необхідність фундаментального зсуву в теоретичних підходах до оцінювання національної економічної безпеки. Традиційні ресурсно орієнтовані моделі часто ігнорують стратегічну позицію та функціональну роль країни в межах сучасного міжнародного поділу праці. Такий недогляд створює значну наукову прогалину в розумінні того, як системна значущість нації та її структурна взаємозалежність упливають на довгострокову безпеку. Ця стаття має на меті розробити й апробувати новітню ціннісно орієнтовану концептуальну модель оцінювання національної економічної безпеки, чітко розмежовуючи її з вужчим, більш адміністративним поняттям «економічна безпека держави». Використані методи включають комплексний контекстуальний підхід, інтегрований з операціоналізованими постулатами «нового регіоналізму», а також дескриптивний аналіз і систематичне індикаторне оцінювання. Емпірична апробація охоплює турбулентний період 2019–2024 років, оцінюючи функціональну значущість України в межах глобальної економічної системи, що еволюціонує, крізь призму міжнародного співробітництва. Результати дослідження виявляють, що сучасна національна економічна безпека є прямо пропорційною до «цінності» та «незамінності» національної економіки для її глобальних партнерів. Аналіз показників України за період 2019–2024 років свідчить про критичну невідповідність між її внутрішнім ресурсним потенціалом і поточним рівнем глобальної економічної інтеграції. Отримані дані демонструють, що нинішній рівень безпеки залишається незадовільним, насамперед через недостатню участь у міжнародних ланцюгах створення високої доданої вартості. Така маргіналізація знижує об’єктивну мотивацію глобальних суб’єктів підтримувати національну стабільність і територіальну цілісність. Висновки дослідження охоплюють дві ключові ідеї. По-перше, запропонований ціннісно орієнтований підхід зміщує фокус із внутрішнього протекціонізму на зовнішню стратегічну корисність. По-друге, ідентифіковані структурні слабкі місця слугують прагматичним підґрунтям для формування державної політики, спрямованої на зміцнення економічного суверенітету України шляхом підвищення її системної важливості в міжнародному поділі праці.