ІНТЕГРАЦІЯ ПРИНЦИПІВ БЛОКЧЕЙН В АРХІТЕКТУРУ ПЛАТІЖНОЇ БЕЗПЕКИ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ - Коваленко, Вікторія; Шелудько, Сергій; Безкровний, Олександр; Дорошенко, Ольга; Дорошенко, Андрій; Борса, Вадим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена стрімкою цифровізацією платіжних систем і зростанням вразливості фінансової системи до кібернетичних, операційних ризиків і ризиків у царині протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ), що посилюються внаслідок розширення безготівкових розрахунків, поширення криптоактивів і зростання ролі державних і недержавних акторів у незаконній фінансовій діяльності. Зазначені процеси поглиблюють уразливість платіжної безпеки, особливо в умовах геополітичної нестабільності та гібридних загроз. Метою дослідження є теоретичне й емпіричне обґрунтування принципів інтеграції технології блокчейн в архітектуру платіжної безпеки та систему ПВК/ФТ з метою мінімізації новітніх ризиків. Методологічну основу дослідження становить поєднання системного й описового аналізу, методів систематизації та узагальнення, статистичного аналізу й економіко-математичного моделювання. Для оцінювання впливу заходів регуляторного примусу на належну перевірку банками легітимності платіжних операцій застосовано модель авторегресії з розподіленими лагами (ARDL) на основі даних банківського сектора України. Отримані результати свідчать про тісну залежність рівня платіжної безпеки від ефективності фінансового моніторингу та регуляторного нагляду, при цьому заходи примусового впливу мають статистично значущий короткостроковий і тривалий ефект на інтенсивність подання повідомлень про підозрілі фінансові операції. У ході дослідження встановлено, що технологія блокчейн має значний потенціал для посилення платіжної безпеки завдяки підвищенню прозорості транзакцій, зміцненню механізмів ПВК/ФТ й підвищенню стійкості до кіберзагроз, у тому числі пов’язаних із незаконним використанням криптоактивів. Обґрунтовано, що гармонізація блокчейн-рішень із регуляторними принципами є необхідною умовою забезпечення фінансової стабільності в середовищі прискореної цифровізації. За результатами дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо інтеграції технології блокчейн у системи платіжної безпеки та фінансового моніторингу, які можуть бути корисні для регуляторів, фінансових установ і суб’єктів формування державної політики в царині економічної та платіжної безпеки.