УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Нестерова, Марья; Казак, Оксана; Серватинська, Інна; Лещинський, Віктор; Фесун, Артем; Кирик, Ярослав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Автори розглянули теоретичні засади та методологічні підходи до управління фінансово-економічною безпекою підприємств в умовах цифровізації, зокрема за умов необхідності інтеграції фінансових, інформаційних та управлінських компонентів у єдину систему протидії сучасним економічним і цифровим загрозам. Метою дослідження є розробка науково обґрунтованих підходів до забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємств і визначення пріоритетних напрямів удосконалення системи управління ризиками в цифровому середовищі. Для досягнення поставленої мети узагальнено та систематизовано наукові підходи до трактування фінансово-економічної безпеки підприємств, ідентифіковано та класифіковано сучасні економічні й цифрові загрози; обґрунтовано роль фінансових, інформаційних та управлінських компонентів у формуванні інтегрованої системи управління безпекою; визначено пріоритетні напрями її вдосконалення з урахуванням викликів цифровізації та потреб практики. Проведений аналіз показав, що цифрова трансформація суттєво змінює архітектуру економічних відносин, модифікує умови функціонування бізнесу та породжує нові загрози, які не завжди піддаються традиційним методам управління ризиками. Установлено, що ефективна система управління фінансово-економічною безпекою підприємств повинна будуватися на трьох взаємопов’язаних рівнях: фінансовому, інформаційному та управлінському. Запропоновано інтегровану модель управління ризиками, що забезпечує координацію фінансового та інформаційного моніторингу, розвиток стратегічного управління латентними ризиками, оптимізацію боргового навантаження та підвищення кіберстійкості. Узагальнені аналітичні дані свідчать про системну трансформацію профілю фінансово-економічних загроз в Україні та ЄС: частка цифрових, інформаційних і стратегічно-латентних ризиків зростає, водночас традиційні фінансові загрози втрачають домінуюче значення. Реалізація запропонованих підходів створює передумови для підвищення стійкості підприємств, забезпечення їхньої фінансової автономії, захисту інформаційних активів і тривалого стратегічного розвитку в умовах швидкої цифровізації економіки.