ВПЛИВ САНКЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ І БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВ: ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Бліхар, Марія; Пацула, Ольга; Шевченко, Наталія; Теслюк, Ярина; Васьків, Степан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Мета дослідження полягає в комплексному вивченні санкційної політики як інструмента державного регулювання в умовах воєнного стану шляхом аналізу чинної нормативно-правової бази, що визначає порядок запровадження та реалізації санкцій, а також у виявленні проблем правового регулювання й обґрунтуванні інструментів управління економічною діяльністю підприємств із метою мінімізації негативних наслідків санкційних обмежень та узагальненні характеристик підприємств, до яких застосовано санкції в умовах економічної кризи та війни. Систематизовано нормативно-правові засади реалізації санкційної політики в Україні та охарактеризовано особливості її застосування в умовах воєнного стану. Визначено основні проблеми правового регулювання санкцій, пов’язані з фрагментарністю законодавства, складністю процедур застосування та обмеженою правовою визначеністю для суб’єктів господарювання. Узагальнено ключові характеристики переліку підприємств, щодо яких застосовано санкційні обмеження, з урахуванням галузевої та організаційно-правової структури, а також окреслено напрями управлінського реагування підприємств у межах чинного правового поля. Наукова новизна полягає в поєднанні економічного та правового підходів до дослідження санкційної політики в умовах воєнного стану, а також виокремлення проблем правового регулювання та управлінських аспектів функціонування підприємств у санкційному середовищі, розроблення основних інструментів зниження ризиків отримання санкцій підприємствами в умовах економічної та політичної нестабільності. Отримані результати можуть бути використані підприємствами в процесі розробки управлінських та антикризових рішень в умовах санкційних обмежень, а також органами державної влади під час удосконалення нормативно-правового забезпечення санкційної політики та механізмів підтримки економічної діяльності протягом воєнного періоду.