РОЗВИТОК БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА: КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ OSINT ТА УПРАВЛІННЯ - Франчук, Василь; Мельник, Степан; Гобела, Володимир; Шупрудько, Наталія; Тюріна, Ніла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Основною метою дослідження є розробка на засадах системного підходу теоретико-концептуальних положень, які розкривають зміст і механізми розвитку безпекового середовища, а також роль у цьому процесі OSINT та управління. У статті концептуально розкрито й обґрунтовано авторський підхід до розуміння й трактування управління розвитком безпекового середовища. У межах цього підходу безпекове середовище розглянуте як стан умов життєдіяльності людини, організації, суспільства, держави та відносин між ними, де мають місце реальні загрози та відображаються наслідки їхнього впливу або протидії їм. Автори статті довели, що безпекове середовище умовно поділяється на два рівні — «небезпечне» та «безпечне», — а також розробили відповідні якісні критерії його оцінювання. Такий поділ є важливим для розуміння сутності розвитку безпекового середовища, яке має змінюватися впорядковано й спрямовано. Відтак розвиток безпекового середовища — це процес змін, які забезпечують його перехід у якісно новий безпечніший стан. Доведено, що розвиток відбувається внаслідок виконання відповідних видів безпекової діяльності та є внутрішньою характеристикою й спрямуванням цього процесу змін. У статті розширене усталене розуміння OSINT як інструмента чи методу розвідки та запропоновано розглядати його як технологію й вид безпекової діяльності. OSINT як технологія поєднує інфраструктуру, компетентності, методи та інструменти, необхідні для пошуку, аналізу й перетворення відомостей із відкритих джерел на цільову інформацію. Запропонована модель структури OSINT передбачає два пов’язані блоки: системні організаційно-технологічні елементи й алгоритм дій, які утворюють технологічний процес. OSINT як вид безпекової діяльності містить механізми виявлення, цю модель використовують для отримання цільової інформації з відкритих джерел. У дослідженні обґрунтовано зміст управління розвитком безпекового середовища. Доведено, що цей процес відбувається шляхом управління видами безпекової діяльності, зокрема OSINT, а розвиток виступає характеристикою та спрямуванням безпекових завдань і заходів. Автори статті розробили теоретико-концептуальну модель використання OSINT у розвитку безпекового середовища та управління ним. Наукова розвідка буде корисна для науковців, практиків, державних службовців та інших суб’єктів безпекового середовища, особливо в умовах російсько-української війни.