ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ МЕХАНІЗМИ ПІДТРИМКИ ІННОВАЦІЙНО ОРІЄНТОВАНИХ ГАЛУЗЕЙ: МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ, ПРОМИСЛОВІ R&D ТА ЦИФРОВА РИНКОВА ІНФРАСТРУКТУРА - Бондарчук, Роман; Федаш, Майя; Чопенко, Дар’я; Панькулич, Іван; Табакова, Наталія; Шатун, Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Інноваційно орієнтовані галузі є на сьогодні ключовими рушіями економічного зростання. Ефективність їхнього розвитку значною мірою залежить від наявності й структури механізмів фінансової та кредитної підтримки в країні, а також від рівня розвитку інфраструктури цифрового ринку. Мета цього дослідження – оцінити вплив фінансових і кредитних механізмів на інноваційно орієнтовані підприємства шляхом аналізу ключових фінансових і кредитних інструментів із використанням економічного та математичного моделювання. У дослідженні застосовані кореляційний і регресійний аналізи, а також ANOVA-тестування. Результати кореляційного аналізу показують, що впровадження інновацій підприємствами демонструє лише слабку залежність від фінансових і кредитних інструментів. Натомість експорт високих технологій і кількість дослідників, зайнятих у науково-дослідній діяльності, демонструють більш сильний зв'язок із доступом до фінансових ресурсів, інвестиційною діяльністю та функціонуванням цифрової ринкової інфраструктури. Регресійний аналіз показує, що сукупний ефект грантів, банківського кредитування та інвестиційної діяльності значно підвищує здатність компаній розвивати експорт високих технологій. Ба більше, цей інтегрований фінансовий і кредитний механізм сприяє формуванню людського капіталу в галузі досліджень і розробок. Дослідження також показує, що різні фінансові та кредитні механізми по-різному впливають на показники інновацій. Зокрема, внутрішні джерела фінансування та державна підтримка стимулюють упровадження інновацій, а банківське кредитування та інвестиційна діяльність переважно сприяють експортові високих технологій і зростанню кількості дослідників у галузі НДДКР. Загалом, досліджені механізми пояснюють 22% варіації експорту високих технологій і 40% варіації кількості дослідників у царині досліджень і розробок. Отримані результати є основою для розробки фінансової та кредитної політики, спрямованої на стимулювання інноваційної діяльності, розширення експорту високих технологій і зміцнення науково-дослідницького потенціалу.