ЕКОНОМІЧНА ІНКЛЮЗІЯ: ВІД ІДЕНТИФІКАЦІЇ КОНТЕНТУ ДО ОЦІНКИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПОЛІТИЧНИХ ЦІЛЕЙ - Радіонова, Ірина; Красота, Олена; Усик, Віра (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Мета цього дослідження — уточнити поняття «економічної інклюзії» та обґрунтувати алгоритм оцінки рівня економічної інклюзії. Автори виходять із того факту, що відповідний алгоритм оцінювання є основою для правильного визначення цілей у царині державної політики. Економічну інклюзію пояснюють як системну характеристику соціального розвитку, яка відображає залученість громадян до економічних процесів. Пропонують підхід до інтегрованої оцінки рівня економічної інклюзії. Отримані результати спрямовані на виявлення дисбалансів в інклюзивному розвитку та, відповідно, пріоритетних галузей державної політики з урахуванням принципів збалансованого та інклюзивного зростання. Дослідження підтверджує ідею, що витоки сучасних уявлень про економічну інклюзію сформувалися в процесі еволюції загальної теорії інклюзії, основи якої були закладені ще в 1970-х роках. Визначення економічної інклюзії як комплексу заходів для забезпечення доступу до роботи й підприємницької діяльності, доходів і споживання, а також участі в управлінні економічними ресурсами, є одним із основних результатів дослідження. Висновки цієї роботи пов'язані з обґрунтованим інтегральним індексом економічної інклюзії, який передбачає використання набору індикаторів. Рівень економічної інклюзії в українську економіку під час активної фази війни знизився до «критичних» значень згідно з розрахунками інтегрального індексу на основі українських даних і використання даних країн ЄС для нормування. Економічні органи повинні враховувати цю реальність при розробці державної політики.